Nieuws

Demonstratie Gele Hesjes in Nijmegen rustig verlopen, opkomst lager dan verwacht

NIJMEGEN - De demonstratie van de Gele Hesjes in Nijmegen is zaterdagmiddag rustig verlopen. Een politiewoordvoerder laat weten dat er geen noemenswaardige incidenten zijn geweest. Enkele honderden demonstranten liepen in een stoet door het Nijmeegse centrum.
De organisatie van de Gele Hesjes Nijmegen hoopte op een grote opkomst. Vooraf werden aantallen als 2500 betogers genoemd. Uiteindelijk bleef het bij een paar honderd mensen. De demonstratie was aangekondigd als 'internationaal'. Er liepen bijvoorbeeld ook Duitse betogers mee. Daarnaast waren er groepen uit bijvoorbeeld Groningen, Maastricht en Amsterdam aanwezig. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Gele Hesjes demonstreren in Nijmegen: 'Directe democratie!'
De betogers verzamelden bij het centraal station en liepen in de loop van de middag naar Plein '44 in het centrum. 'Ik loop mee voor de verkapte armoede die in Nederland heerst', zegt een van hen. 'Als je alleen al naar de zorg kijkt. Er zijn onder het beleid van Rutte veel zaken minder geworden', voegt een ander toe. 

Handweigering zorgt voor discussie

Op Plein '44 werd de menigte door diverse mensen toegesproken. Een van de sprekers was Desirée van Deurse, die afgelopen week op bezoek ging bij minister-president Mark Rutte in het Torentje. Twee betogers die waren uitgenodigd gaven de premier geen hand en één van hen kwam zelfs bellend binnen. Aanhangers van de Gele Hesjes in Rotterdam besloten daarop voortaan in oranje hesjes te gaan demonstreren. 
Organisator Danny Cornelissen maakt de kleur niet uit. 'We strijden allemaal voor hetzelfde doel.' Toch wijt de organisatie de lage opkomst onder meer aan het moment bij Rutte. 'Maar wat er niet bij wordt verteld is dat alle vier de betogers na het gesprek de hand met Rutte hebben geschud', zei Cornelissen eerder. 
Desondanks waren er toch honderden mensen op de been. Op meegebrachte spandoeken stonden teksten als 'Nexit', 'de grootste uitbuiter en crimineel is de overheid' en 'Nederland zorgstaat? M'n reet'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!