Scholieren Zetten 'gamen' met energiemeter tegen andere scholen

ZETTEN - Leerlingen van de basisschool Dr. Lammerts van Bueren in Zetten nemen volgend jaar het energieverbruik van de school deels in eigen hand, in een speelse race tegen andere scholen. De school heeft zich vrijdag als eerste Gelderse school met groep 7 en 8 ingeschreven voor de Energy Challenge 2020.

Bij deze uitdaging leren scholieren niet alleen wat techniek kan oplossen, maar vooral ook wat hun gedragsverandering teweegbrengt voor de duurzaamheid en het energieverbruik op hun school. Dat kunnen ze zelf continu bijhouden op een digitaal energie-scorebord.

Scorebord

Ingrid Kloosterman van Energy Challenges legt uit hoe het werkt: 'De jongeren worden uitgedaagd om hun eigen campagne te bedenken en voeren op hun school. Zo maken ze kennis met de wereld van duurzaamheid, energie en techniek en ontdekken ze hun eigen talenten. Gemiddeld besparen scholen 15% op hun energierekening.'

Op de Zettense school is inmiddels een slimme meter geplaatst. Die wordt aangesloten op een monitoringsysteem waarmee leerlingen precies het stroom- en gasverbruik van dag-tot-dag kunnen inzien, en dus ook het effect van hun campagne. Een energiescan vooraf laat zien hoe de school er voor staat en verheldert voor leerlingen waar de winst te behalen valt. Een thermoscan van het gebouw verraadt waar de hittelekken zitten.

Sterren verdienen

De school in Zetten heeft zin in de uitdaging, laat de directeur weten, maar heeft ook nog Gelderse tegenstanders nodig om tegen te wedijveren. In januari volgt dan de aftrap met alle deelnemende scholen uit de regio. Daarna kunnen scholieren sterren verdienen voor hun prestaties. De mooiste, beste en origineelste campagnes maken vervolgens kans op prijzen tijdens een grote finale in juni.

Bedrijven uit de regio die willen meedenken in het spel rondom kennis, innovatie, techniek en advies, kunnen aanhaken om de scholen te helpen en leerlingen voor techniek te interesseren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: