Vink start maandag met wéér een bodemonderzoek in Barneveld

BARNEVELD - De omstreden grondleverancier Vink begint maandag met een eigen bodemonderzoek in Barneveld. Het bedrijf wil aantonen dat een eerdere conclusie van Royal HaskoningDHV niet klopt. Dat adviesbureau constateerde dat de door Vink geleverde grond de schadelijke stof styreen bevat.

Het nieuwe onderzoek concentreert zich op één plek in de wijk Eilanden-Oost. De gemeente Barneveld verwijdert daar maandag de bestrating, waarna Vink monsters neemt van de bodem. Het gaat om een partij van 32 kubieke meter zand.

Onderzoek door Royal HaskoningDHV bracht aan het licht dat er styreen in die grond zit. Vink zegt die conclusie niet te vertrouwen. Volgens het bedrijf zat de schadelijke stof mogelijk in een laag met puin die niet door het bedrijf is geleverd.

Beveiliging

In opdracht van de gemeente wordt maandag de bestrating en de bovenste grondlaag verwijderd. Daarna zal onderzoeksbureau Tauw namens Vink in de laag eronder boringen doen om het zand te kunnen onderzoeken. In de nacht van maandag en dinsdag houden beveiligers de plek van het bodemonderzoek in de gaten om te voorkomen dat mensen door het zand lopen.

Rechtszaak

Als het bodemonderzoek geen styreen oplevert, spant Vink naar eigen zeggen een rechtszaak aan tegen Royal HaskoningDHV. Het adviesbureau neemt dinsdag zelf ook nog monsters van de grond.

De gemeente zal daarna de partij zand van 32 kubieke meter vervangen door nieuw zand.

Lees meer in ons dossier afvalbedrijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: