Neder-Betuwe gaat eikenprocessierups anders aanpakken

OPHEUSDEN - De gemeente Neder-Betuwe gaat dit jaar op een andere manier de eikenprocessierups bestrijden. Er worden verschillende methodes gebruikt om uiteindelijk te kunnen bepalen welke het beste werkt. Dit jaar bestrijdt men de rupsen preventief omdat er verwacht wordt dat de overlast van de rupsen groter zal zijn dan in 2018.

Bij de ene methode gebruikt men een bacteriepreparaat en bij de andere methode gebruikt men aaltjes. Beide middelen zijn inmiddels met spuitapparatuur aangebracht. Daarnaast wordt er ook nog bestreden op basis van meldingen.

Omdat de Avri jaarlijks de ontwikkeling van de eikenprocessierups vastlegt in een database (per boom), kan men op deze manier de effectiviteit van de verschillende methoden toetsen, en de neveneffecten op de overige natuur vastleggen om de bestrijding in de toekomst verder te kunnen verbeteren.

Avri coördineert de bestrijding op basis van de meldingen. Dit jaar heeft Avri betere afspraken gemaakt met de aannemer zodat zij beter kunnen ingaan op de meldingen. De gehele bestrijding is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Door het warme voorjaar zijn de rupsen snel ontwikkeld, maar omdat het nu kouder is lijkt dit de ontwikkeling van de rups weer te vertragen.

Meldingen van de eikenprocessierupsen kunnen worden gedaan via de meldlijn of de app van Avri.