Nijmeegse zorggroep krijgt straf van inspectie: 'Veiligheid schiet tekort'

NIJMEGEN - Zorggroep Sifa die thuiszorg levert in de regio Nijmegen, levert slechte zorg. Dat zegt de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd, die daar deze week een rapport over heeft gepubliceerd. De inspectie beraadt zich nog over een passende maatregel tegen de zorggroep.

Het rapport gaat over een vervolgbezoek aan Sifa op 29 januari 2019. Toen bleek dat de zorggroep grotendeels niet voldeed aan zeven van de veertien getoetste normen. Tijdens eerdere bezoeken eind 2017 en begin 2018 kreeg Sifa ook al een onvoldoende van de inspectie.

'Risico's voor patiënten'

In het rapport staat: 'Ondanks een aantal kleine verbeteringen ten opzichte van de vorige twee inspectiebezoeken, concludeert de inspectie dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg bij Sifa voor alle onderzochte thema’s tekortschiet met risico’s voor de cliënten als gevolg.'

Zo zijn de dossiers van cliënten volgens de inspectie niet altijd actueel. Daar komt bij dat Sifa de zorgbehoeften van cliënten niet altijd goed in beeld heeft. Dat verschilt namelijk per geraadpleegde bron: zorgverleners, cliënten of declaraties. 

Niet bevoegde zorgverleners voor complexe zorg

Daarnaast zou de veiligheid van cliënten onvoldoende worden gewaarborgd. De zorgaanbieder plant regelmatig niet daartoe bevoegde en bekwame zorgverleners in bij cliënten met een complexe zorgvraag, zo schrijft de inspectie.

Leerlingen die Sifa inzet worden onvoldoende ingewerkt en begeleid door een ervaren zorgverlener. Daarnaast ontbrak het volgens het rapport de afgelopen jaren aan scholing of inhoudelijk overleg om deze bevoegd- en bekwaamheden op peil te houden.

Weinig vertrouwen in bestuurder

Het laatste bezoek aan de zorggroep zorgt ervoor dat de inspectie weinig vertrouwen heeft in de aansturing van Sifa. 'Het ontbreekt de bestuurder aan lerend vermogen en verbeterkracht. Het is de bestuurder niet gelukt om de door de inspectie gevraagde verbetermaatregelen door te voeren binnen de door de inspectie gestelde verbetertermijn van drie maanden.'

Daarom komt de inspectie nu met maatregelen. Eerst komt er een gesprek de bestuurder en de raad van commissarissen. Dan wordt bekend welke maatregel het meest passend is.

Bij Sifa was niemand bereikbaar voor commentaar. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: