Nieuws

PvdA Ede wil overschot gemeente steken in jeugdzorg

PvdA Ede wil reservepot jeugdzorg
De PvdA wil een reservepot speciaal voor de jeugdzorg. Daarmee kunnen flinke tegenvallers opgevangen worden, zonder dat er meteen op zorg beknibbeld wordt. De jeugdzorgpot moet gevuld worden met geld dat de gemeente jaarlijks overhoudt.
EDE - De PvdA wil een reservepot speciaal voor de jeugdzorg. Daarmee kunnen flinke tegenvallers opgevangen worden, zonder dat er meteen op zorg beknibbeld wordt. De jeugdzorgpot moet gevuld worden met geld dat de gemeente jaarlijks overhoudt.
door Joukje Beiboer
De gemeente Ede heeft over 2018 een overschot van 5,1 miljoen euro. Een groot deel van dat geld kan gestoken worden in een reservepot voor de jeugdzorg, stelde Harry van Huijstee (PvdA) donderdag tijdens de raadsvergadering. Zo'n potje is er nu nog niet. 
Maar geld voor de jeugdzorg lijkt meer dan welkom. Ede moet namelijk 14 miljoen euro bezuinigingen om het tekort op het sociaal domein weg te werken. Met een reservepot zouden die bezuinigingen uitgesteld kunnen worden of 'zachter gemaakt worden'. 'Dat we een overgangsregeling kunnen maken, dat soort dingen.'
Een reservepot voor de jeugdzorg is een idee van gemeenteraadslid Harry van Huijstee (PvdA): 
PvdA Ede wil reservepot voor jeugdzorg
Dat de gemeente onderaan de streep in 2018 miljoenen overhield, komt voor het overgrote deel door een positief resultaat bij het Gemeentelijk Grondbedrijf. Dat maakte 4,9 miljoen winst.
Het gemeentebestuur stelt op dit moment voor die winst aan de reserves van het grondbedrijf toe te voegen. Dat zou betekenen dat daar per 1 januari 2019 7,6 miljoen euro in kas zit. Onnodig veel geld, vindt Van Huijstee. Volgens hem zouden al die miljoenen dus beter naar de jeugdzorg kunnen. 

Ieder jaar opnieuw

Van Huijstee wil structureel een deel van de winst steken in de reservepot voor jeugdzorg. 'Er blijft bijna ieder jaar wel geld over', stelt hij. Door extra geld in een reservepotje te stoppen, kan voorkomen worden dat de gemeente op korte termijn weer enorm moet gaan bezuinigen op de jeugdzorg, is de gedachte. 
Bart Omlo (VVD) liet duidelijk merken niet zo voor een extra reservepotje te zijn. 'U wilt nog weer een reserve maken'. Omlo vindt dat er 'gewoon' realistischer begroot moet gaan worden. 
Van Huijstee gaat zijn voorstel verder uitwerken en wil het over twee weken met de raad bespreken. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!