Kritiek op dienstreis Arnhemse topambtenaar naar Saudi-Arabië

ARNHEM - D66, GroenLinks en ouderenpartij AOP in Arnhem willen weten waarom gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel vorige week naar een congres in Saudi-Arabië is geweest. De partijen betwijfelen of het passend is om ambtelijk actief te zijn in een land 'waarin een hoop mis is met de mensenrechten.'

Van Wuijtswinkel behoort als gemeentesecretaris tot de topambtenaren van de gemeente Arnhem. Hij was namens de gemeente aanwezig op het congres van Global Government Forum en werd daar gepresenteerd als 'citymanager en CEO' van Arnhem.

Dat is tegen het zere been van D66, GroenLinks en ouderenpartij AOP. Zij wijzen in gezamenlijke vragen op de slechte staat van mensenrechten in het Arabische land. Volgens hen neemt de situatie 'steeds gruwelijker vormen aan', ze noemen onder meer de verdwijning en dood van journalist Jamal Khashoggi en arrestaties van vrouwenrechtenactivisten als voorbeeld.

De fracties willen van het gemeentebestuur weten hoe Arnhem aankijkt tegen de mensen- en vrouwenrechten in het land en waarom de gemeente het passend vindt om daar actief te zijn. Bovendien willen ze weten wat de reis gekost heeft en wat het bezoek op moet leveren.

De partijen willen ook graag bij een volgende dienstreis buiten de EU vooraf geïnformeerd worden.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: