Anders grasmaaien bij hoogspanningsmasten voor dierenleven

ARNHEM - Netbeheerder TenneT neemt maatregelen voor het behoud van insecten- en plantensoorten bij al zijn 462 hoogspanningsstations in Nederland en Duitsland. Door bijvoorbeeld op een andere manier het omringende gras te maaien moet het mogelijk zijn om de biodiversiteit beter in stand te houden.

De in Arnhem gevestigde netbeheerder heeft afgelopen jaar samen met De Vlinderstichting proeven gedaan op drie hoogspanningsstations in Nederland. Een van die experimenten was slingerend maaien, ook wel sinusmaaien genoemd. Dit leidde tot een instandhouding van de insectenfauna van 58 tot 72 procent.

Volgens TenneT komt dit neer op een hele verbetering. Bij 'normaal' maaien zouden deze insecten het niet overleven. 'TenneT laat zien dat er met relatief kleine maatregelen op honderden stations een groot effect bereikt kan worden', zegt ecoloog Albert Vliegenthart van De Vlinderstichting.

Het programma dat de netbeheerder nu begint, moet er toe leiden dat 'biodiversiteit-vriendelijk' beheer in 2025 de standaard is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Natuur Nieuws
Deel dit artikel: