Nieuws

Militairen ontkennen bedreigingen bij Luchtmobiele Brigade

Met ontbloot onderlichaam op het hoofd van een andere militair gaan zitten, over een collega heen plassen: de zaak tegen vijf militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen (bij Arnhem) is donderdag bij de militaire kamer begonnen. Veel tijd werd besteed aan de vraag of het openbaar ministerie deze zaak wel voor de rechter had mogen brengen. © ANP
ARNHEM - Met ontbloot onderlichaam op het hoofd van een andere militair gaan zitten, over een collega heen plassen: de zaak tegen vijf militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen (bij Arnhem) is donderdag bij de militaire kamer begonnen. Veel tijd werd besteed aan de vraag of het openbaar ministerie deze zaak wel voor de rechter had mogen brengen.
De rechter oordeelde dat dat wel mocht, maar dat een aantal zaken zijn verjaard. De verdachten kregen op 20 maart 2019 een dagvaarding, de feiten voor 20 maart 2013 zijn verjaard.
De militairen ontkenden donderdag dat ze de drie andere militairen hebben bedreigd. Over één van hen zeggen de verdachten dat hij niet goed functioneerde, vaak te laat kwam en ziek was. De inhoudelijke behandeling gaat vrijdag verder.
Verslaggeefster Petra Kuzee was bij de rechtszaak aanwezig:
Drie voormalige leden van de mortiergroep deden eind 2017 en begin 2018 aangifte van de misstanden, die in 2012 en 2013 zouden zijn gepleegd op de Oranjekazerne in Schaarsbergen en tijdens militaire oefeningen. De Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie onderzochten de zaak. Tien militairen zijn als verdachte gehoord, vijf van hen worden vervolgd en staan donderdag en vrijdag terecht.

Is de vervolging wel op tijd?

De advocaten van de vijf (oud-)militairen zeggen donderdag dat het OM veel te laat is met de aanklachten. De verdachten zijn volgens het OM in 2012 en 2013 in de fout gegaan. De advocaten van de verdachten vinden het vreemd dat het OM destijds de zaak niet heeft opgepakt, maar pas in 2018 een besluit tot vervolging nam. De zaak is verjaard volgens de advocaten.

'Hoort bij ontgroening'

Mannen van 33, 29 en 26 jaar worden verdacht van het zogenaamde 'drie man tillen', waarbij een militair met ontbloot onderlichaam op het hoofd van een andere militair gaat zitten. Justitie ziet dit als aanranding. Eén van hen wordt verdacht van het onder plassen van een collega. Ruth Jager, advocaat van een van de slachtoffers, vertelde daarover eerder dat er iedere ochtend in de douche over haar cliënt heen geürineerd werd 'en dat daarbij de sergeant-majoor stond te lachen of het de gewoonste zaak van de wereld was dat hij een golden shower kreeg'.
De mishandelingen zouden maandenlang zijn doorgegaan. De vraag is hoe het slachtoffer dit zo lang heeft kunnen laten gebeuren. Advocaat Ruth Jager in 2017: 'U moet zich voorstellen: Het begint heel klein. Het begint met pesterijen, een keertje een tik en een stoot en het wordt steeds erger. Mijn cliënt is binnengekomen bij Defensie via de commando's, daar kom je niet zomaar binnen. Hij heeft - en dat is ook gewoon cultuur binnen Defensie - gedacht: Dit hoort bij mijn ontgroening en heeft ook gedacht: ik moet hier niet zo over piepen.'

Bedreiging

Binnen de mortiergroep zou verder sprake zijn geweest van bedreigingen. Volgens het OM hebben een 26-jarige en een 29-jarige militair zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Een 40-jarige man wordt verweten dat hij, als militair in een hogere rang, niet heeft ingegrepen.
De advocaten van de vijf verdachten vinden het niet in het belang van de zaak te om voor de uitspraak al inhoudelijk commentaar te geven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!