Nieuws

Arnhem compenseert niet voor scheuren in woningen bij bouwput

De gemeente Arnhem compenseert bewoners van de B.P. van Verschuerstraat niet voor de gevolgen van bouwwerkzaamheden in hun straat. Door verzakkingen zijn scheuren in de muren van woningen ontstaan. Op verzoek van de SP ging de Arnhemse gemeenteraad woensdagavond in gesprek met alle betrokken partijen om tot een oplossing te komen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemeente Arnhem compenseert bewoners van de B.P. van Verschuerstraat niet voor de gevolgen van bouwwerkzaamheden in hun straat. Door verzakkingen zijn scheuren in de muren van woningen ontstaan. Op verzoek van de SP ging de Arnhemse gemeenteraad woensdagavond in gesprek met alle betrokken partijen om tot een oplossing te komen.
door Huibert Veth
Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) liet weten geen aanleiding te zien om omwonenden vanuit de gemeente te compenseren. Parkeren is volgens haar door de werkzaamheden lastiger geworden, maar er kon wel geparkeerd worden. De verantwoordelijkheid voor het verminderd woongenot ligt volgens haar bij de uitvoerders.
Raadslid Sarah Dobbe (SP) vindt het schrijnend dat de bewoners niet serieus genomen zijn. 'Ze hebben niet alleen schade aan huizen, ook het vertrouwen in de gemeente is beschadigd. We moeten ervoor zorgen dat deze mensen compensatie krijgen en dat deze overlast per direct stopt.' Daar gaat het college dus niet in mee.

'Wie luistert er naar ons?'

Volgens bewoonster Kim van der Wart zijn al veel mensen verhuisd of willen weg. 'Door de overlast slaap ik niet meer goed en ervaar ik stress. Waar was iedereen toen de schade ontstond? Wie luisterde er naar ons?'
Uitvoerder Maurice Wieland van de KlokGroep is zich bewust van de reuring. Hij ziet ruimte voor verbetering. Wel is het volgens hem lastig in goede harmonie compromissen te vinden. 'We kunnen rekening houden met geluid maar het niet wegnemen. We acteren binnen de grenzen van de verleende vergunning.'
Bekijk hier de reactie van adjunct-directeur Niek Gerritsen (KlokGroep) en bewoner Frans Beumkes. De tekst gaat verder onder de video.
Uitvoerder Niek Gerritsen en bewoner Frans Beumkes over de bouwoverlast in de Arnhemse B.P. van Verschuerstraat
Er zijn bij de KlokGroep rond de 20 schademeldingen aan woningen binnengekomen. 'Elke melding wordt serieus genomen en onderzocht. Een schade-expert onderzoekt of de schade realistisch is en door de bouw is ontstaan.' Wieland erkent dat dit lang duurt maar verwijst hierbij naar de verzekeraar. Hij ziet nu geen activiteiten meer waardoor nieuwe schade kan ontstaan.
Omdat de wethouder nu niet alle vragen kon beantwoorden wil de gemeenteraad binnen enkele weken opnieuw over dit onderwerp in gesprek.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!