Het drama van de molen in Kootwijkerbroek

KOOTWIJKERBROEK - De dorpsfilm van Kootwijkerbroek opende voor veel inwoners dramatisch. De Puurveense molen die in beeld komt was namelijk kort voor de eerste vertoning in vlammen opgegaan. Het duurde ruim 50 jaar voor het dorp weer een nieuwe molen zou krijgen. De film werd gemaakt op verzoek van de Bond van Plattelandsvrouwen die, zo leek het, speciaal voor de film aan het borduren sloeg om een prachtig tafelkleed te kunnen presenteren.

Kleding voor de gelovige mens 

Het dorp kende in die jaren een bloeiende middenstand. Bij Hootsen en Van Dam kon je terecht voor kinderkleding, kostuums, beddegoed, werkkleding en damesmode. En de kleding moest verantwoord draagbaar zijn voor de gelovige christenmens. Een straalkachel of radio kocht je bij Evert Brunekreef, en dan te bedenken dat het buitengebied tot in de jaren vijftig moest wachten op elektriciteit. Voor een buisje Chefarine 4 ging je naar de drogisterij, schoenen liet je maken bij Westeneng en een bankstel bestelde je bij Van Veldhuizen. Veel middenstanders begonnen medio jaren vijftig en zijn nog steeds actief in Kootwijkerbroek. Heel ouderwets ziet het er uit in boerderij 't Lage Erf van Hendrik Jansen en zijn vrouw. Het authentieke interieur is een flinke sprong terug in de tijd.

Muziek van de Energico's

Voor ontspanning werden de inwoners lid van de korfbalclub DWS ('Door Wilskracht Sterk'), de modelvliegclub, muziekgroep De Puurveense Zangvogels of accordeongroep De Energico's. De meesten van hen zijn te zien in de afsluitende optocht waar ook sommige middenstanders zich nog een keertje laten zien.

Te zien dinsdag 28 mei 2019.

Ons Dorp: dinsdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.

Aflevering 9 in de nieuwe reeks in 2019.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: