Nieuws

Vakbonden wijzen grensverkeer op EU-voordelen

Nederlandse en Duitse vakbonden in actie aan de grens.
'Geen bijl aan de wortels van de Europese Unie'. Dat is woensdag de boodschap van vakbonden FNV en CNV. Zij voeren woensdag samen met hun Duitse collega's van de Deutsche Gewerkschaftsbund (DGB) actie in de grensstreek. Op donderdag 23 mei zijn er Europese verkiezingen. © Omroep Gelderland
'S-HEERENBERG - 'Geen bijl aan de wortels van de Europese Unie'. Dat is woensdag de boodschap van vakbonden FNV en CNV. Zij voeren woensdag samen met hun Duitse collega's van de Deutsche Gewerkschaftsbund (DGB) actie in de grensstreek. Op donderdag 23 mei zijn er Europese verkiezingen.
De bonden vrezen dat populistische partijen in Europa de overhand krijgen. En dat heeft grote gevolgen voor de economie en werkgelegenheid in de gemeenten langs de grens, waarschuwen zij. Daarom delen ze flyers uit bij grensovergangen, onder meer in 's-Heerenberg.
Volgens Wilco Veldhorst van FNV leveren de open grenzen veel werk op, onder meer dankzij Duitsers die hier boodschappen komen doen. Ook is de gestegen welvaart in de ogen van de vakbond te danken aan de EU. 'Er zijn veel voordelen aan het lidmaatschap van de Europese Unie', aldus Veldhorst.
Kijk hier naar een reportage. De tekst gaat verder onder de video.
Vakbonden wijzen grensverkeer op EU-voordelen
De bonden zijn bang voor een 'onevenredige' reactie van politieke partijen op vermeende anti-Europese sentimenten. Meer dan tachtig procent van de Nederlanders is nog steeds voorstander van de EU, stelt Veldhorst.
Op diverse plekken langs de grens roepen de vakbonden passerende automobilisten op vóór een beter Europa zonder grenscontroles te stemmen. De actie leidt tot wisselende reacties, bleek woensdag in 's-Heerenberg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!