Passie voor de brandweer? Word gids in het 'grootste' brandweermuseum Borculo

BORCULO - Het brandweermuseum in Borculo, met naar eigen zeggen de grootste collectie van Nederland, zoekt gidsen. Het museum staat vol met brandweerauto's die vooral in Nederland dienst hebben gedaan, maar er is ook een Amerikaans oudje te zien.

Het museum laat het verhaal zien vanaf het begin van de brandbestrijding. Het werd opgericht nadat er in 1956 op een zolder enkele oude handpompen werden gevonden die daar in de Tweede Wereldoorlog zijn verstopt voor de Duitsers. De leden van de vrijwillige brandweer in Borculo werden enthousiast en begonnen met een museum in de voormalige brandweerkazerne.

Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot 1 van de grootsten van Nederland en is het museum gehuisvest in een oude school. Het museum heeft een oppervlak van 3400 vierkante meter.

Naast zo'n vijftig brandweerwagens zijn er helmen, leren emmers, allerlei pompen (bijv. gebouwd op een kruiwagen) en spuiten te zien. Om de geschiedenis van de brandweer aan de bezoekers zo goed mogelijk te kunnen vertellen is het museum opzoek naar nieuwe vrijwilligers. Mensen die een verhaal kunnen vertellen, mensen willen rondleiden en interesse hebben voor de brandweer. Interesse? Laat het hier weten (vul het formulier in).

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: