24 miljoen euro nodig voor Nijmeegse musea en depot

NIJMEGEN - Het Valkhofmuseum, museum KAM en het Archeologisch depot moeten alle drie flink verbouwd worden. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek naar de opslag en presentatie van erfgoed en kunst in Nijmegen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Nijmegen en de provincie. Volgens het onderzoek is er zo'n 24 miljoen euro nodig.

door Karel de Jong

Door de verbouwingen kunnen behoud, studie en presentatie van het erfgoed steviger aan elkaar gekoppeld worden, zo stellen de onderzoekers. Besluiten over de financiering komen pas later dit jaar.

'Meer samenhang nodig'

Volgens de onderzoekers voldoen de gebouwen van de diverse locaties niet meer aan de eisen van de tijd en moeten de installaties voor behoud van de collectie op meerdere plekken worden aangepast.

De provincie, de gemeente en het Valkhofmuseum willen dat er meer samenhang komt tussen de verschillende locaties die een rol spelen bij het erfgoed. Daarom is er nieuw onderzoek gedaan naar het samengaan van het gemeentelijk en het provinciaal depot op één plek.

De kosten daarvoor zijn geraamd op 8,3 miljoen euro. Nijmegen en de provincie zullen ieder de helft voor hun rekening nemen.

Bijdrage provincie afhankelijk van nieuwe coalitie

Er is ook een masterplan voor Museum Het Valkhof met een visie om een duurzaam en toekomstbestendig museum te vormen. De kosten daarvan zullen 13,5 miljoen tot 14,4 miljoen euro bedragen. Het Valkhofmuseum wil hieraan zelf 3 miljoen euro bijdragen. Eerder reserveerde de provincie Gelderland al 1,3 miljoen euro voor de verbouwing van museum KAM.

De Nijmeegse raad praat later dit jaar over dit plan en de bijbehorende kosten. Of en hoeveel de provincie bijdraagt hangt af van de nieuwe coalitie in het provinciehuis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: