Nieuws

Overbetuwe maakt uitzondering voor school en haalt afval op

Wethouder Horsthuis-Tangelder luidt de pilot in
Afval van samenwerkende basisscholen binnen De Zon in Elst wordt straks voor het eerst gescheiden. Daarop besloot de gemeente om het vuil voor de scholen ook op te halen. Het is een proef die deze dinsdag van start is gegaan. © Foto Suzan
ELST - Afval van samenwerkende basisscholen binnen De Zon in Elst wordt straks voor het eerst gescheiden. Daarop besloot de gemeente om het vuil voor de scholen ook op te halen. Het is een proef die deze dinsdag van start is gegaan.
Eerder moesten de scholen zelf van hun afval af zien te komen, omdat ze werden gezien als bedrijven. Maar scheiden, dat gebeurde toen niet. 
De Zon is een zogenoemde 'brede school'; een gebouw waarin verschillende samenwerkende basisscholen zitten. De Elstar luidde namens hen samen met wethouder Dimitri Horsthuis Tangelder de pilot in. 

Hoe ontstond het idee?

Eind vorig jaar kreeg de moeder van een leerling van De Elstar een prijs voor haar inspanningen om afvalscheiding op scholen onder de aandacht te brengen. De scholen besloten toen om bewust te recyclen, want dat werd niet gedaan. Terwijl de scholen zo'n 4000 liter afval per week hebben.
'Het afval werd op de goedkoopste manier, ongescheiden opgehaald door een bedrijf. Dus wij dachten: waarom scheiden als het ongescheiden wordt opgehaald?', vertelt directeur van De Elstar Marco Onstenk.
Deze extra aandacht voor duurzaamheid leidde tot gesprekken tussen de directeur en wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder. Samen besloten zij dat de brede school als particulier behandeld mag worden.

'Op school maken we er een potje van'

De pilot betekent dat afval van de scholen nu gescheiden wordt opgehaald door de gemeente. Zo wordt de school gestimuleerd om te recyclen. ‘Het is te gek voor woorden dat kinderen thuis afval leren scheiden, maar dat we er op school een potje van maken’, vindt directeur Onstenk.‘Alles begint met een pilot.
We proberen als gemeente flexibel te zijn en we willen laten zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om afval nog beter te scheiden’, vertelt wethouder Horsthuis-Tangelder. Hij ziet het als win-win situatie: ‘Voor de toekomst is het voor mij de ideale situatie. Het is een springbok om het op de regionale agenda te krijgen.'
De pilot werd ingeluid door de scholen, de wethouder en 1000 aanwezige basisschoolleerlingen.