'Heerde zwijnonvriendelijkste dorp van Nederland'

HEERDE - Volgens de stichting De Faunabescherming is Heerde het 'meest zwijnonvriendelijke dorp' van Nederland. Bij een toegangsbord van Heerde aan de Eperweg wordt daarom vanmiddag een bord opgehangen waarop die tekst staat.

De Faunabescherming is niet te spreken over het zwijnonvriendelijke beleid van de gemeente Heerde. 'Vorig jaar oktober gelastte interim-burgemeester De Graaf om alle zwijnen rond de op- en afritten van de A50 dood te schieten. Dit terwijl het repareren van enkele rasters en een wildrooster al afdoende was geweest', noemt de stichting als voorbeeld.

Ook op andere plekken waar de dieren voor overlast zorgen, zou naar het geweer worden gegrepen.

Beeld van een wild zwijn

Aan mogelijke alternatieven wordt volgens de stichting niet gedacht. Zo heeft De Faunabescherming aanbevelingen gedaan voor een diervriendelijke oplossing, maar daar heeft de gemeente niet op gereageerd. Daarom gaat de stichting nu over tot actie.

Behalve het actiebord dat vanmiddag wordt opgehangen, biedt De Faunabescherming burgemeester Koops van Heerde een beeld van een wild zwijn aan.

Samen in gesprek

Ook vindt dinsdagmiddag een gesprek plaats tussen de stichting en de burgemeester van Heerde. Deze afspraak stond overigens volgens een woordvoerder van de gemeente al voordat Heerde werd uitgeroepen tot 'meest zwijnonvriendelijke dorp' van Nederland.

Onderwerp van het gesprek is volgens de woordvoerder het zwijnenbeheer en eventuele alternatieven. De gemeente laat in een reactie weten: 'Het verbaast ons dat er nu al door De Faunabescherming wordt gezegd dat niet aan mogelijke alternatieven wordt gedacht.' De gemeente hoopt op een gesprek 'in een open verstandhouding'. 

Harry Voss van de stichting De Faunabescherming vertelde dinsdagochtend op Radio 1 over de actie:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: