Nieuws

Campers vaak te zwaar beladen: gratis weegdag in Wehl

Veel mensen die met een camper op pad gaan weten niet hoeveel hun kampeerwagen eigenlijk weegt. Dat blijkt uit onderzoek van de NKC, de grootste camperclub van Europa. Daarom starten ze met een campagne om mensen bewust te maken van het gewicht van hun camper. © Omroep Gelderland
WEHL - Veel mensen die met een camper op pad gaan weten niet hoeveel hun kampeerwagen eigenlijk weegt. Dat blijkt uit onderzoek van de NKC, de grootste camperclub van Europa. Daarom starten ze met een campagne om mensen bewust te maken van het gewicht van hun camper.
Voordat het vakantieseizoen losbarst houden ze in het voorjaar vijf weegdagen, waarop mensen hun camper kunnen laten wegen. Deze zaterdag is daar de eerste van, in Wehl.

Niet bewust van maximum

Met de speciale veiligheidscampagne hoopt de NKC gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen. Overbeladen de weg op gaan kan het remvermogen verminderen en ook de rijstabiliteit beïnvloeden.
Daarom heeft elke camper zijn eigen toegestane maximum massa. Dat staat op het kentekenbewijs. Veel camperbezitters lijkt zich daar niet van bewust, bovendien zijn moderne campers vaak al zwaar van zichzelf.
Tekst gaat verder onder de reportage
Campers vaak te zwaar beladen: gratis weegdag in Wehl
Zo ook de camper van Leo te Stroet. Hij kocht een camper in Duitsland die maximaal 4000 kilogram mocht wegen, maar door het RDW is terug gekeurd naar 3500 op verzoek van de verkoper. 'Waar ik mij aan stoor is dat de Rijksdienst voor het Wegverkeer hier aan meewerkt. Eigenlijk moet je wel snappen dat als je deze camper op de weegschaal zet hij 3250 kilogram weegt. Dan moeten ik en mijn vrouw daar nog bij. Dat kan nooit uit'.

'Ga naar een weegbrug'

De NKC raadt aan met een volledig bepakte camper naar een weegbrug te gaan. 'Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken. Zo kun je met een verantwoord gewicht op pad.'
Om mensen een handje te helpen organiseert de NKC daarom vijf weegdagen, waarvan de eerste zaterdag dus in Wehl is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!