Nieuws

Vijf militairen voor de rechter na 'misstanden' in Schaarsbergen

De militaire kamer in Arnhem.
Vijf militairen staan 9 en 10 mei terecht voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. De rechter buigt zich dan over de vraag of sprake is geweest van misstanden bij de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. © OM.nl
ARNHEM - Vijf militairen staan 9 en 10 mei terecht voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. De rechter buigt zich dan over de vraag of sprake is geweest van misstanden bij de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.
Eind 2017 en begin 2018 deden drie voormalige leden van de mortiergroep aangifte van mogelijk strafbare feiten. Die zouden in 2012 en 2013 zijn gepleegd op de kazerne in Schaarsbergen en tijdens oefeningen van de mortiergroep. Na die aangiftes begon de Koninklijke Marechaussee onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) met een onderzoek.

'Drie man tillen'

Voor de militaire kamer komt onder meer het zogenaamde 'drie man tillen' aan de orde. Daarbij gaat een militair met ontbloot onderlichaam op het hoofd van een andere militair zitten. Justitie beschouwt dit als ‘militaire aanranding’ en heeft dit 3 verdachten van 33, 29 en 26 jaar ten laste gelegd.
Beschuldigde militairen deden op hun beurt aangifte tegen hun slachtoffers; het betreft twee tegenaangiftes wegens smaad en een valse aangifte. Het OM besloot na onderzoek niet tot vervolging over te gaan.

'Geschopt en geslagen'

Eén slachtoffer heeft verklaard dat hij geschopt en geslagen is. Voor dat feit staan een 29-jarige en een 26-jarige verdachte terecht, meldt het OM Oost-Nederland. De 26-jarige zou bovendien over het slachtoffer hebben geplast.
Binnen de mortiergroep zou verder sprake zijn geweest van bedreigingen. Dat verklaren de drie aangevers. Het OM is van mening dat een 26-jarige en een 29-jarige militair zich hieraan schuldig hebben gemaakt.
Een 40-jarige man wordt verweten dat hij, als militair in een hogere rang, niet heeft ingegrepen bij de bedreiging.

Andere verdachten gaan vrijuit

In de zaak zijn andere beschuldigingen waarvan aangifte is gedaan tegen de vijf verdachten geseponeerd. Gedurende het onderzoek zijn in totaal tien militairen als verdachte gehoord. Vijf van hen gaan vrijuit.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!