Nieuws

Beheerders mogen in dorpshuis Zoelen blijven wonen

Dorpshuis De Oude School in Zoelen.
Het beheerdersechtpaar van het dorpshuis in Zoelen mag in het pand blijven wonen. De eigenaar van De Oude School heeft daarover een kort geding verloren. De rechtbank Gelderland vindt ontruiming te ver gaan en zegt dat het paar voorlopig in het dorpshuis mag blijven wonen. © Wikipedia
ZOELEN - Het beheerdersechtpaar van het dorpshuis in Zoelen mag in het pand blijven wonen. De eigenaar van De Oude School heeft daarover een kort geding verloren. De rechtbank Gelderland vindt ontruiming te ver gaan en zegt dat het paar voorlopig in het dorpshuis mag blijven wonen.
Het dorpshuis trekt steeds minder bezoekers, waardoor de baromzet terugloopt. De eigenaar ziet haar financiële toekomst niet rooskleurig in. Omdat de kosten van de beheersovereenkomst met het echtpaar te hoog zijn, wil de Vereniging dorpshuis De Oude School daarvan af.

Halve ton achterstallig loon

Het alternatief is om het dorpshuis tegen een vast maandbedrag te verpachten, om het financiële risico van de exploitatie bij de pachter te leggen. Het echtpaar, dat er al 17 jaar woont, weigert echter de woning te verlaten. Een jurist adviseerde de overeenkomst aan te merken als arbeidsovereenkomst en ruim een halve ton aan achterstallig loon te eisen.
Voor de eigenaar was dat de aanleiding om een kort geding aan te spannen. De rechtbank kan echter niet uitsluiten dat het om een arbeidsovereenkomst gaat, dus dat er mogelijk een ontslagvergunning nodig is.

Inkomen uit drankomzet

Als het echtpaar en hun twee kinderen het pand toch hadden moeten verlaten, kunnen de gevolgen na een bodemprocedure of hoger beroep volgens de rechter vrijwel onmogelijk worden teruggedraaid. Daarbij wordt meegenomen dat het echtpaar haar inkomen haalt uit een percentage van de drankomzet en de opbrengst van de verhuur van zaalruimte voor feesten en partijen.
De eigenaar van het dorpshuis moet nu kiezen het beheer bij het echtpaar te laten of verder te procederen. Daarover gaat het bestuur van de vereniging donderdag in overleg, vertelt advocaat Denise van Zijl. 'Ze moeten kijken of er financiële middelen zijn om een bodemprocedure te starten. Als die er niet zijn, is er geen andere optie dan de stekker eruit te trekken. Dan is het binnen een paar maanden gedaan met het dorpshuis.'
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!