OM eist werkstraf tegen Kootwijkerbroeker die ageerde tegen rassenvermenging

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in Amsterdam 120 uur werkstraf geëist tegen de 37-jarige Pieter van der M. uit Kootwijkerbroek. Het OM vindt bewezen dat hij heeft aangezet tot discriminatie en groepsbelediging.

Van der M. had lange tijd een website waarin hij stelling nam tegen het vermengen van rassen. De officier van justitie noemt de zelfgeschreven en geleende teksten op de site 'vuilspuiterij'. De site werd in 2017 offline gehaald.

Op de site presenteerde Van der M. zich alsof hij alle menselijke rassen even hoog aanslaat, maar volgens het OM is dat niet het geval. Van der M. verheerlijkte het blanke en arische ras, volgens de aanklager, die ook stelt dat Van der M.'s gedachten gebaseerd zijn op een superioriteitsgedachte.

Meldpunt discriminatie op internet

De zaak tegen Van der M. kwam aan het rollen na klachten bij het meldpunt voor discriminatie op internet, MiND. Dit meldpunt deed aangifte.

Van der M. gaf in de rechtszaal toe dat hij overtuigd tegenstander is van het vermengen van rassen, maar dan vooral omdat ieder ras in
zijn ogen uniek is. ,,Dat moeten we juist behouden. Ik ben geen rassenhater, ik ben een rassenbeschermer. Ik wil dat mensen bij hun eigen soort blijven. Soort bij soort. Dat leert de natuur ons.''

Teksten van Hitler

Het OM stelt dat Van der M. zijn denkbeelden verpakt in wetenschappelijke onzin en dat hij raciale argumenten gebruikt, met zeer denigrerende toelichtingen'. Daarbij schroomt hij niet om teksten van Hitler aan te halen.

Van der M. voelt zich door het OM gediscrimineerd omdat hij zou worden weggezet als haatzaaier en fan van Hitler.

De rechtbank doet uitspraak op 15 mei.
 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: