Bevrijdingsconcert Winterswijk schrikt van ophef en speelt toch Wilhelmus

WINTERSWIJK - Het Wilhelmus klinkt toch op het bevrijdingsconcert in Winterswijk. In eerste instantie besloot de organisatie het Wilhelmus niet te spelen en dat zorgde dinsdagochtend voor veel ophef.

Het oorspronkelijke besluit werd gemaakt omdat het nationale volkslied niet bij het internationale karakter van het festival zou passen.

De organisatie koos ervoor om niet de afzonderlijke volksliederen af te spelen, maar zij wilden 'de gezamenlijkheid benadrukken en de verbinding zoeken'. In een verklaring wordt benadrukt dat de organisatie er verder geen bedoelingen mee had.

Veel commotie

'Vrijheid willen we allemaal en voor iedereen. We willen in gesprek blijven met elkaar en samen mooie dingen doen. De commotie die is ontstaan over of er wel of geen Wilhelmus wordt gespeeld tijdens de Internationale Viering van de Vrijheid betreurt de organisatie zeer', aldus de Stichting Bevrijdingsconcert Winterswijk.

Omdat de organisatie niemand wil kwetsen en het een feest wil maken voor iedereen, heeft ze er toch voor besloten om het festival om 16.00 toch wel met het volkslied te openen.

Reactie burgemeester

Burgemeester Joris Bengevoord heeft respect voor het besluit van de organisatie, maar is niet te spreken over de reacties die de organisatie heeft ontvangen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Winterswijk Winterswijk Nieuws
Deel dit artikel: