Restauratie 'duurste huis Gelderland' van start

MEGCHELEN - De restauratie van Huis Landfort in het Achterhoekse Megchelen start komende maand. Stichting Erfgoed Landfort, sinds 2017 eigenaar van het landgoed, gaat het de komende twee jaar grondig aanpakken.

Ruim 150 jaar woonden er vier generaties Luyken. De Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen na: het hoofdhuis raakte zwaar beschadigd en het koetshuis brandde af. Door de leegstand verloederde huis Landfort, ook doordat dieven en vandalen delen van het interieur roofden of sloopten. Daaraan kwam een einde toen de Stichting Rhyngeest met architect Bob van Beek in 1998 de restauratieplicht voor het huis op zich nam.

'Oude grandeur terug brengen'

Inmiddels is Huis Landfort toe aan een nieuwe restauratie en renovatie. Er is heel wat werk aan de winkel in het landhuis, dat in 2015 bekend kwam te staan als duurste huis van Gelderland. Het stond toen te koop voor 7,5 miljoen euro.  

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

'Financieel is alles nu afgekaart en ergens deze maand hopen we te beginnen met de herbouw van het in de oorlog verwoeste koetshuis', zegt René Dessing van Stichting Erfgoed Landfort. Later dit jaar hoopt de stichting ook te kunnen beginnen met de bouwkundige restauratie van het hoofdhuis. 'We proberen de oude grandeur van het landgoed weer boven te krijgen.'

(tekst gaat verder onder de video)

Botanische vrijwilligers

Afgelopen tijd is de gracht rond het landgoed al uitgebaggerd en is er het nodige onderhoud gepleegd aan de omgeving. Erfgoed Landfort kijkt ook of er begonnen kan worden met een historische moestuin. Daarvoor zijn nog vrijwilligers nodig, zegt René Dessing van Landfort: 'Mensen die kennis hebben van moestuinen of bijzondere planten kunnen zich bij ons melden.'

(tekst gaat verder onder de video)

De stichting Erfgoed Landfort gaat het landgoed weer in ere te herstellen. 'Als eerste willen we alles nauwkeurig restaureren', zegt Dessing. 'Daarnaast spannen we ons in om op Landfort een nationaal centrum voor de Nederlandse Buitenplaatscultuur te vestigen. Ook willen we een educatief model ontwikkelen en bezoekers uitleggen wat je op een buitenplaats kan doen.'

Het restauratiewerk aan het landgoed gaat twee jaar in beslag nemen. De kamers en het interieur worden zo ingericht dat bezoekers op aanvraag het huis kunnen bezichtigen.

Zie ook: Dagboeken en brieven tonen leven Achterhoeks Huis Landfort

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Oude IJsselstreek Nieuws
Deel dit artikel: