Nieuws

Ex-militair uit Ede veroordeeld voor financieel uitbuiten oma

Een 38-jarige oud-officier van de landmacht en zijn vrouw zijn veroordeeld voor het verduisteren van grote sommen geld van de oma van de vrouw. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem legde beiden een taakstraf op van 180 uur met een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een 38-jarige oud-officier van de landmacht en zijn vrouw zijn veroordeeld voor het verduisteren van grote sommen geld van de oma van de vrouw. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem legde beiden een taakstraf op van 180 uur met een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.
Ook moet het echtpaar uit Ede veertigduizend euro terugbetalen aan de staat. Het geld kan niet meer overgemaakt worden aan de vrouw, zij is inmiddels overleden. De opgelegde straffen vallen lager dan uit dan gebruikelijk in vergelijkbare zaken. Volgens de rechtbank is dit het geval omdat de zaak lang is blijven liggen.

Onwaardig

De twee beheerden de financiën van het slachtoffer tussen 2009 en 2015. Hierbij maakten zij volgens de rechtbank flink misbruik van de situatie. Familie van de twee sprak het stel in 2013 al aan op geld dat verdwenen was van de bankrekening.
Het feit dat zij hierna gewoon doorgingen met het plunderen van de bankrekening rekent de rechtbank het stel zwaar aan. Het gedrag is bovendien 'een legerofficier onwaardig', aldus de rechtbank. De zaak kwam pas kort geleden aan het licht. 

Geen medelijden

De rechtbank beschouwt het jarenlang misbruiken van de situatie als een vorm van ouderenuitbuiting. De schulden van de oma liepen zelfs zo hoog op dat ze uit haar huis gezet dreigde te worden. Volgens de rechtbank liet het echtpaar geen enkel medelijden zien, maar hadden ze 'louter oog voor hun eigen portemonnee'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!