Waterschap test noodwaterkering Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Zaltbommel houdt woensdag - wat er ook gebeurt - droge voeten. Waterschap Rivierenland bouwt dan de 400 meter lange flexibele waterkering op langs de Waal en de Stadshaven. De zogenaamde 'flexkering' van honderden aluminium balken is aangeschaft toen een groot deel van Zaltbommel wegens hoog water werd geëvacueerd in 1995 en moet elke vijf jaar worden getest. Zo ook woensdag.

De aluminium nood-kademuur beschermt de vesting Zaltbommel en de Bommelerwaard tegen hoogwater vanuit de Waal. 'De noodkering houdt dan vooral golfslag door boten en wind tegen', vertelt woordvoerder Lotte Kaatee van Waterschap Rivierenland. 

De tekst gaat verder onder de video

Bittere noodzaak

Op gezette tijden oefenen is noodzakelijk. ‘Better safe than sorry', zegt Kaatee. 'Je wilt weten of alles werkt en of het materiaal nog deugt, zodat je het kan inzetten als het echt nodig is. Ook willen we bij de oefening kijken hoe snel het gaat'. Het kan overigens nog wel even duren voordat de noodkering echt nodig is. Katee: 'Met de huidige lage waterstand zou het peil in de Waal maar liefst zeven meter moeten stijgen, voordat we de waterkering inzetten.'

De aluminium waterkeringdelen verhogen de bestaande kademuur. 'Die zou anders standaard  50 centimeter hoger zijn'. De keuze viel destijds op een flexibele kering om het uitzicht van inwoners op de rivier te behouden.

Tijdens de test blijft de Waalkade bereikbaar, maar mogelijk met een beetje verkeershinder. De gemeente Zaltbommel zet sommige delen af.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel Zaltbommel Hoogwater Nieuws
Deel dit artikel: