Nieuws

Dierenartsen waarschuwen voor esdoornvergiftiging bij paarden

Dierenartsen adviseren paardeneigenaren hun wei te controleren op esdoornscheuten. Deze kunnen atypische myopathie veroorzaken, dodelijk voor paarden. © ANP
VORDEN - Dierenartsen adviseren paardeneigenaren hun wei te controleren op esdoornscheuten. Deze kunnen atypische myopathie veroorzaken, dodelijk voor paarden.
Marijn Soetekouw van De Graafschap Dierenartsen uit Vorden zag vorig jaar al minstens drie of vier gevallen van de ernstige vergiftiging. "Dat zijn gevallen waar de paarden ook zijn overleden. Het is heel dodelijk, zo'n zeventig procent van de paarden overlijdt." 

Helikoptertjes

Zowel de scheuten als de 'helikoptertjes' die van de esdoornboom komen zijn giftig. Vooral de helikopters die de wei in waaien zijn boosdoeners zegt Soetekouw. "Als ze die eten, dan gaat het mis. Wij adviseren dat mensen de bomen in de buurt weghalen. Maar dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk, soms heb je ook met gemeenten te maken."  

Herstel

Paarden die van de esdoorn hebben gegeten krijgen al snel heftige symptomen. De plant veroorzaakt atypische myopathie, afbraak van de spieren. Binnen twintig uur of minder worden de symptomen zichtbaar. De dieren krijgen een verhoogde hartslag, raken onderkoeld, gaan liggen en komen moeilijk rechtop. Als paarden de ziekte overleven, kunnen ze wel volledig herstellen.
Binnen de paardenwereld is de ziekte redelijk bekend, zegt Soetekouw. "Maar je hebt toch altijd mensen die dingen missen. Het gebeurt nog steeds." Paarden vinden de esdoornscheuten niet per se lekker, maar eten ze soms toch op omdat ze in het gras liggen. 

Tips

Het voorjaar en de herfst zijn de seizoenen waarin de vergiftiging het meest voorkomt. Tips voor paardeneigenaren die de kans willen beperken zijn: 
- Beperk de tijd die het paard doorbrengt in de wei en voer de paarden voordat ze in de wei gaan.
- Pas een weiderotatie toe, zodat de paarden voldoende gras hebben.
- Verwijder de helikoptertjes zo vroeg mogelijk door te maaien of te verbranden. 
- Vermijd dat bloemen en zaden van omliggende esdoorns op het weiland terecht komen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!