Harde kritiek op college Zutphen: te weinig controle over financiën

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen heeft de financiën niet goed onder controle. Dat is de conclusie van een onderzoek door de rekenkamercommissie, naar aanleiding van de bezuinigingen in de gemeente.

De rekenkamercommissie heeft namens de raad als taak om het bestuur en beleid van de gemeente te onderzoeken. Directe aanleiding voor het onderzoek naar het huishoudboekje van de gemeente was het bericht dat de gemeenteraad zich overvallen voelde door de bezuinigingen. 

Afgelopen najaar bleek dat de gemeente een begrotingstekort had van bijna 13 miljoen euro. Die mededeling kwam voor de raad als donderslag bij heldere hemel. Daarom wordt de komende jaren onder meer bezuinigd binnen het sociaal domein, maar wethouders doen zelf ook een duit in het zakje door 10 procent salaris in te leveren.

Geen alarmbellen

De rekenkamercommissie vindt dat het college informatie over de financiën te laat heeft doorgegeven aan de gemeenteraad. Die kon daardoor niet goed haar controlerende taak uitoefenen. Bovendien spiegelde de gemeente het huishoudboekje te rooskleurig voor. 'Echte alarmbellen voor de financiële problemen ontbraken', vindt de commissie.

Verder had het college volgens het onderzoek te weinig grip op de financiën. Dat is volgens de commissie hard nodig in een tijd waarin veel taken van de landelijke overheid naar de gemeente gaan.

Het rapport wordt op maandag 6 mei gepresenteerd aan de gemeenteraad. De titel is: 'Financieel perspectief Zutphen, een wankel geheel'.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!