Nieuws

Vergroening Wijchense Maasoever onderdeel van internationaal project

Maasoever de Lijmen in de gemeente Wijchen wordt in opdracht van Rijkswaterstaat natuurvriendelijker gemaakt. De herinrichting van Maasoevers speelt al een tijdje. Door stenen bestorting te verwijderen, wordt de inrichting van de rivier verbeterd voor de beestjes en de plantjes. © Gemeente Wijchen
WIJCHEN - Maasoever de Lijmen in de gemeente Wijchen wordt in opdracht van Rijkswaterstaat natuurvriendelijker gemaakt. De herinrichting van Maasoevers speelt al een tijdje. Door stenen bestorting te verwijderen, wordt de inrichting van de rivier verbeterd voor de beestjes en de plantjes.
Bij Maasoever de Lijmen worden stenen weggehaald waardoor er na verloop van tijd een oever met rivierstrandjes en ondiep water ontstaat. En dat is beter voor de natuur. Het project wordt gedaan naar Europese richtlijnen. De werkzaamheden zijn uiterlijk november 2019 afgerond.
De 'ontstening' is onderdeel van een internationaal project om de inrichting van rivieren te optimaliseren zodat flora en fauna een gezonder leefgebied hebben.

'Een soort badkuip'

De afgelopen 150 jaar is de Maas gevormd en gestuurd om onder andere de scheepvaart te helpen. Daarnaast werden oevers in de jaren zeventig met steen of grind verdedigd om afbrokkelende landbouwgrond tegen te gaan. Ondiepe zones langs de oever verdwenen, terwijl het waterleven van de rivier zich juist daar afspeelt.
‘Wat je dan krijgt is dat de Maas een soort badkuip wordt om water zo snel mogelijk naar de zee af te voeren en om het zo ideaal mogelijk voor de scheepvaart te maken. Maar die oude maatregelen verstoorden dus de natuurlijke flora en fauna’, legt Renske Hamming, woordvoerder Rijkswaterstaat, uit.
Hamming: ‘Inzichten zijn in de loop van de tijd veranderd; niets is immers zo veranderlijk als de mens. De natuur heeft meer ruimte gekregen en door Europese richtlijnen is er ook meer geld beschikbaar gesteld.’

'In 2027 weten we meer'

In samenwerking met andere partijen voert Rijkswaterstaat langs de hele Maas herstelmaatregelen uit. In de afgelopen jaren werd zo’n 90 kilometer aan natuurvriendelijke Maasoevers gerealiseerd. Het project loopt door tot en met 2027.
‘Het is te vroeg om te kunnen zien wat het effect is en of het effect heeft - daar zijn nog wel een jaar of tien voor nodig', vertelt de woordvoerder.