Nieuws

Geen vuurwerk rond begroting 2020-2023 van Nunspeet

© RTV Nunspeet
NUNSPEET - Als donderdagavond de begroting wordt behandeld in de gemeenteraad van Nunspeet zal het niet tot vuurwerk leiden. De politieke partijen zijn het nogal met elkaar eens waar het om de prioriteiten gaat.
Er is steun om op de ingeslagen weg door te gaan. Iedereen maakt zich evenwel grote zorgen omtrent het beleid rond de Jeugdzorg. De kosten nemen toe en nu de Den Haag dit op het bordje van de gemeente legt, komt er zeker te weinig geld beschikbaar.
Een ander punt van zorg is de VNOG. Bij de centralisatie wordt door bezuinigingen gevreesd voor minder slagkracht. Sluiting van de brandweerpost Elspeet moet worden voorkomen. Het CDA pleit voor meer camera’s en blauw op straat. Kunst en Cultuur moet voor veel partijen daadwerkelijk gesteund worden met subsidie.
Overigens wordt wel gepleit voor voorzichtigheid bij andere subsidies. Met alle grote projecten die op stapel staan, als Stationsomgeving, Wiltsangh, Onderwijshuisvesting en meer wordt geadviseerd geen nieuwe projecten meer op te pakken. We moeten nu eerst goed op de winkel passen (VVD). Voor Gemeentebelang is een eventuele verhoging van de OZB wel bespreekbaar. De SGP wil de schaapskooi in Elspeet behouden.
Meerdere partijen pleiten voor subsidie van het sociale werkveld, waarbij Stichting Present met name wordt genoemd. PvdA vraagt aandacht voor armoedebeleid, waaronder ook de kinderarmoede. Gelden die Den Haag beschikbaar stelt, moeten blijvend worden aangewend. Deze partij wil ook meer zonnepanelen voor asbest. De provincie heeft daar geld voor beschikbaar.