'IT'er kraakte telefoons criminelen'

NIJMEGEN - Een mede-eigenaar van een Amsterdams IT-bedrijf is verantwoordelijk voor het ontrafelen van versleutelde telefoonberichten van criminelen, de zogeheten Ennetcom-data. Dat meldt de Telegraaf. De telefoons werden verkocht door Ennetcom-eigenaar Danny M. uit Nijmegen.

De politie beweerde tot nu toe dat de belangrijkste code van de server was gekraakt, maar in feite speelde de eigenaar van het bedrijf dat de criminele data verzamelde een geheim wachtwoord door aan de recherche.

Miljoenen berichten

De politie kreeg hiermee toegang tot miljoenen berichten die criminelen aan elkaar stuurde met onkraakbaar geachte pgp-telefoons. Daarmee hoopt de politie nu vele misdrijven, waaronder tientallen liquidaties op te lossen.

Het Ennetcom-systeem werd in 2016 door justitie ontmanteld. Eigenaar Danny M. werd aangehouden. Hij moest daarna uit Nederland verdwijnen, omdat criminelen ziedend op hem waren en hij moest vrezen voor wraakacties. Danny M. mocht daarna Nijmegen niet meer in omdat burgemeester Bruls hem tot 'ongewenst persoon' bestempelde.

'Gemengde gevoelens'

Danny M. laat tegenover de Telegraaf weten 'gemengde gevoelens' te hebben nu duidelijk is dat hij geen rol speelde bij het uitlekken van het dataverkeer. 'Niet alleen mijn leven, maar ook dat van mijn onschuldige vrouw en kinderen is enorm beschadigd. Wij zijn niet gevlucht voor dreiging van oud Ennetcom-gebruikers maar weggestuurd door burgemeester en OM. Ze blijven nog steeds de druk opvoeren zolang ik met advocaten blijf strijden.'

'Een extern bedrijf, dat ik inhuurde voor technische ondersteuning, blijkt dus te hebben geholpen. De mede-eigenaar die het wachtwoord aan de politie verstrekte, ken ik goed. Hij is met de noorderzon vertrokken. Ja, ik voel me door hem behoorlijk belazerd', zegt de Nijmegenaar tegen het ochtendblad.

Zie ook: 'Telefoonleverancier van de onderwereld' mag Nijmegen weer in; gemeente in beroep

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: