Nijmeegse bedreigster van Baudet krijgt 100 uur taakstraf

AMSTERDAM - De rechter in Amsterdam heeft de Nijmeegse studente Mila van den B. een werkstraf van 100 uur opgelegd. De 21-jarige vrouw is schuldig aan opruiing en het bedreigen van politicus Thierry Baudet.

Van den B. scandeerde tijdens een een antiracisme-demonstratie 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!'. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 180 uur geëist, waarvan 60 voorwaardelijk. De vrouw maakte zich schuldig aan bedreiging en opruiing, vindt de officier. 'Mevrouw heeft een open zenuw geraakt.'

Grappig bedoeld

Tijden de zaak werd de link met de moord op politicus Pim Fortuyn gelegd. Van den B. had volgens de officier moeten beseffen dat de uitspraken bedreigend waren, helemaal in deze tijd en met het oog op het verleden. 

De advocaat van de studente vroeg vrijspraak. De leuzen over Forum voor Democratie en Baudet waren 'grappig' bedoeld.

De rechtbank gaat hier niet in mee. Door publiekelijk op te roepen tot het doodschieten van Baudet heeft de vrouw de grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. Dat de vrouw zich niet van de link met Pim Fortuyn bewust was, vindt de rechtbank niet geloofwaardig.

Baudet voelde zich bedreigd

Over de leuzen ontstond veel ophef. Politieke kopstukken spraken zich uit en op sociale media werd verbolgen gereageerd. Minister-president Mark Rutte noemde de leus 'totaal onacceptabel'. Baudet gaf zelf aan zich bedreigd te hebben gevoeld door de uitspraken en deed aangifte. 

De antiracisme-demonstratie is een jaarlijkse mars in Amsterdam. De 21-jarige betoger had haar gezicht bedekt met een sjaal. Ze werd aangehouden na het inspecteren van online verschenen videobeelden. Na een dag werd ze op vrije voeten gesteld.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: