Nieuws

Waar komt toch die chemische lucht vandaan?

Behalve de geur van de paasvuren ruiken verschillende mensen deze tweede paasdag ook een chemische lucht. 'Ik gooi mijn achterdeur open en de geur van rubber is zo sterk, dat het me meteen op mijn longen slaat', schrijft Lilien in een appje aan Omroep Gelderland. Anderen klagen over de geur van verband plastic. © Pixabay
WAGENINGEN - Behalve de geur van de paasvuren ruiken verschillende mensen deze tweede paasdag ook een chemische lucht. 'Ik gooi mijn achterdeur open en de geur van rubber is zo sterk, dat het me meteen op mijn longen slaat', schrijft Lilien in een appje aan Omroep Gelderland. Anderen klagen over de geur van verband plastic.
Weerman Casper Hootsen van MeteoGroup heeft een verklaring. 'Het is een chemische lucht bijna', zegt Hootsen, die 's ochtends de opvallende geur ook zelf constateerde.
'Er staat een licht briesje uit het oosten en dit heeft te maken met de paasvuren in Duitsland en Gelderland', zegt de weerman. 
Hootsen: 'Zeker 's ochtends vroeg zit de vuiligheid in de onderste laag van de atmosfeer en ruik je het goed. Zodra de temperatuur oploopt stijgen warme luchtbellen op naar de hogere atmosfeer. Dan raak je die vieze lucht ook kwijt.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!