Rammelende hazen zorgen voor spektakel in de wei

ARNHEM - Grote groepen hazen razen deze tijd van het jaar met snelheden tot wel 65 kilometer per uur over de velden. Vaak beginnen de mannetjes, ook wel de rammelaars genoemd, met het opdrijven van de vruchtbare vrouwtjes, de moeren. Het rammelen gaat gepaard met stevige spierballentaal. De hazen leveren in hun paartijd ware spektakelstukken.

(tekst gaat verder na de video)

Ook de vrouwtjes staan hun mannetje

'Lang werd gedacht dat het alleen de mannetjeshazen zijn die met elkaar om de vrouwtjes vechten', vertelt bioloog Jasja Dekker tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink. Maar ook de vrouwtjes doen mee aan de bokswedstrijden. Ze blijken soms letterlijk de mannen van zich af te slaan. Jasja en Laurens gaan in uiterwaardengebied Meinerswijk bij Arnhem op zoek naar hazen.

Luister naar onderstaande radiobijdrage

Pasgeboren haasjes zijn moederziel alleen

Hazen krijgen tot wel vier keer per jaar een nest jongen en dat is maar goed ook. Veel hazen overleven hun jonge jaren niet. Kort na de geboorte zijn de haasjes al op zichzelf aangewezen. Ze houden zich overdag schuil.

Aan het einde van de dag keren de jonge haasjes terug naar hun geboorteplek. Ook de moeder verschijnt daar dan om de jongen te zogen. De dieren gebruiken deze strategie omdat hazen geen holen hebben waarin ze zich kunnen verschuilen. Door zich te verspreiden is de kans groter dat niet alle jonge dieren het loodje leggen.

Luister naar onderstaande radiobijdrage

Haas kan in bomen klimmen

De hazen in Meinerswijk krijgen zo nu en dan te maken met hoogwater. Net als andere dieren zoeken ook zij dan een veilig heenkomen. Meestal trekken ze naar hoger gelegen gebied. In uitzonderlijke gevallen klimt een haas zelfs in een boom, vertelt de bioloog.

Luister naar onderstaande radiobijdrage

Zo lopen de spreekwoordelijke hazen

Onze taal kent opvallend veel spreekwoorden over de haas. En die komen deze Paasdagen vast van pas. Dit zijn de meest bekende..

- Je kunt nooit weten hoe een koe een haas vangt
- Het haasje zijn
- Mijn naam is haas
- Er als een haas vandoor gaan
- Zo bang als een haas zijn
- Het hazenpad kiezen
- Een hazenslaapje doen
- Haastige spoed is zelden goed
- Weten hoe de hazen lopen

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!