Ede gaat over tot actie: maatregelen om dreigend woningtekort aan te pakken

EDE - Een pakket aan maatregelen moet het gemakkelijker maken om een goedkope (huur)woning te vinden in de gemeente Ede. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met de plannen. Nieuw beleid is nodig, omdat de gemeente de eigen doelstellingen voor goedkope woningen nu niet kan halen.

'Al lange tijd loopt de nieuwbouw van sociale huur en goedkopere koopwoningen in de gemeente Ede achter', zegt Pieter Gerard van den Berg van coalitiepartij GroenLinks. 'Met dit nieuwe beleid kunnen we de negatieve trend doorbreken en daadwerkelijk komen tot een groter aantal goedkopere huizen dat ook toekomstbestendig is.'

Pakket aan maatregelen

Een belangrijke doelstelling is dat 22 procent van alle huurwoningen in de gemeente een sociale huurwoning is. Om dat doel te halen, moeten nieuwe gebiedsontwikkelaars die tien of meer woningen bouwen, zich gaan houden aan een aantal spelregels.

Zo komt er een minimumpercentage voor de bouw van sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en betaalbare koopwoningen. Die woningen moeten bovendien binnen twee derde van de totale looptijd van het plan gebouwd zijn, om te voorkomen dat de bouw ervan uiteindelijk niet doorgaat of minder goed wordt gedaan.

Kijk hier hoe dit eruitziet. Tekst loopt door onder de tabel: Ook blijft de gemeente actief op zoek naar partijen die met de gemeente willen samenwerken. Maar tot nu toe blijkt het lastig partijen te vinden die sociale huurwoningen willen bouwen. Woningcorporaties gaven eerder al aan wel bij te willen dragen, maar niet genoeg financiële middelen te hebben.

Daarom beloofde wethouder Hoefsloot twee weken geleden al te kijken naar de mogelijke rol van de gemeente als opdrachtgever.

Zie ook: College Ede wil dreigend tekort woningen opvangen

De maximumprijs voor zogenoemde sociale koopwoningen gaat omhoog. Het gaat dan om woningen die gekocht worden van (meestal) woningcorporaties. Deze zijn bedoeld voor huishoudens met een jaarinkomen van maximaal 45.000 euro per jaar.

De maximale prijs wordt 185.000 euro, in plaats van 170.000 euro. De gemeente vindt de prijs beter passen bij de huidige woningmarkt, waar de huizenprijzen sterk zijn gestegen. Door de maatregel wordt het aanbod sociale koopwoningen (die vaak een lagere grondprijs hebben) opgerekt.

Tijdelijke korting

Om ervoor te zorgen dat een grote(re) groep mensen een sociale koopwoning kan kopen, gaat de gemeente onderzoeken of het mogelijk is de huizen met een tijdelijke korting te verkopen. De korting wordt verstrekt bij de koop, maar deze moet bij een eventuele doorverkoop wel weer worden terugbetaald. Een soort lening dus.

Ook gaat Ede de optie KoopGarant verder uitwerken. Dat is een regeling die het voor starters gemakkelijker maakt een huis te krijgen. Een voorstel daarover wordt later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

De plannen werden met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen Burgerbelangen en Democratische Kiezers Ede stemden tegen de plannen.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: