Mantelzorgcompliment in Montferland op de schop

'S-HEERENBERG - Het mantelzorgcompliment voor de 1200 mantelzorgers in de gemeente Montferland wordt toch niet wegbezuinigd, maar blijft in een andere vorm bestaan. De gewijzigde invulling maakt deel uit van een bezuinigingspakket van ruim 1 miljoen euro op de sociale sector, dat donderdagavond in de gemeenteraad door een meerderheid werd aangenomen.

Mantelzorgers in Montferland krijgen nu nog een jaarlijkse waardering van de gemeente middels Lokobonnen ter waarde van 100 euro. Deze bonnen kunnen besteed worden bij verschillende ondernemers in de gemeente.

Passende attentie

De coalitiepartijen kwamen tijdens de raadsvergadering met een voorstel om deze bonnen af te schaffen en te vervangen door een jaarlijkse mantelzorgersbijeenkomst. Daarbij krijgen mantelzorgers een passende attentie of cadeau uitgereikt.

De coalitiepartijen willen 50.000 euro beschikbaar stellen voor de uitvoering, waarbij Montferland zelf mag bepalen hoe dat bedrag op een passende manier kan worden besteed. Hierdoor wordt 104.000 euro bespaard op de huidige vorm van het mantelzorgcompliment. Het voorstel werd niet gesteund door de oppositiepartijen PvdA en Lijst Groot Montferland.

Bezuinigingspakket sociale sector

In het pakket van bezuinigingsmaatregelen op de sociale sector zit onder meer het wegbezuinigen van praktijkondersteuners bij huisartsen, invoeren van een kilometerbudget voor de regiotaxi en bezuinigen op personeelskosten bij zorgorganisatie Welcom. Daarnaast wordt geïnvesteerd in goede gesprekken tussen cliënt en aanbieder om vooraf een goed beeld te krijgen welke ondersteuning mensen nodig hebben. Dit heeft als doel te besparen op zorgkosten.

Deel dit artikel: