Nieuws

Apeldoornse kerk opent deuren voor herdenking Koninginnedagdrama

Een eerdere herdenking van het Koninginnedagdrama in de Grote Kerk.
Apeldoorn organiseert op 30 april toch een openbare bijeenkomst om de aanslag op Koninginnedag in 2009 te herdenken. Mensen kunnen daarvoor terecht in de Grote Kerk. © ANP
APELDOORN - Apeldoorn organiseert op 30 april toch een openbare bijeenkomst om de aanslag op Koninginnedag in 2009 te herdenken. Mensen kunnen daarvoor terecht in de Grote Kerk.
Het is dit jaar 10 jaar geleden dat Apeldoorn werd getroffen door de aanslag op het Koninklijk Huis. De 28-jarige Karst T. uit Huissen reed op 30 april 2009 met zijn auto het publiek in en kwam tegen De Naald tot stilstand. Zeven mensen uit het publiek en hijzelf overleden. Tientallen anderen raakten gewond.
De gemeente koos in eerste instantie alleen voor een besloten bijeenkomst voor nabestaanden en betrokkenen van de aanslag. Er kwamen echter steeds meer vragen binnen over een herdenkingsmoment, zegt een woordvoerster. Toen de Grote Kerk aanbood om van 16.00 tot 19.00 uur de deuren te openen, is besloten alsnog een openbare stilteplek te organiseren.
In de kerk is geen programma. Wel staan er twee vitrines met kaarten, brieven en knuffels die in 2009 bij het monument De Naald werden gelegd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!