Nieuws

'Paasvuren bedekken heel Nederland met smog'

Nederland krijgt vanaf zaterdag te maken met smog door fijnstof. Dat verwacht gezondheidsinstituut RIVM. Belangrijkste oorzaak: de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in het oosten van Nederland en Duitsland worden ontstoken. © Omroep Gelderland
Nederland krijgt vanaf zaterdag te maken met smog door fijnstof. Dat verwacht gezondheidsinstituut RIVM. Belangrijkste oorzaak: de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in het oosten van Nederland en Duitsland worden ontstoken.
De luchtkwaliteit in heel het land wordt 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt het RIVM. Behalve de paasvuren speelt ook het rustige voorjaarsweer een rol.

Rook, stof en geur

De mogelijke overlast en het gebied dat hinder ondervindt, hangt volgens het instituut af van de windrichting en -snelheid en het besluit van lokale overheden om het paasvuur door te laten gaan. In Gelderland hebben veel gemeenten al een streep door de paasvuren gezet.
De overlast uit zich bijvoorbeeld in rook, stof en geur. Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid. 

Niet overmatig inspannen

Vooral mensen met longaandoeningen en hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden. Hen wordt geadviseerd zich niet overmatig in te spannen of in overleg met een arts de medicatie aan te passen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!