Kort geding RMS-Orpheus; vrijdag uitspraak

ZUTPHEN - Het kort geding tussen de Republik Maluku Selatan (RMS) en Theater Orpheus in Apeldoorn gaat vrijdag verder. Dan doet de kortgedingrechter in Zutphen ook uitspraak.

De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar in de kwestie rond de jaarlijkse herdenking in Orpheus van de oprichting van de RMS op 25 april 1950.

Orpheus weigert dit jaar de herdenking, sinds 2009 in het Apeldoornse theater, te huisvesten. Volgens de directie schort het aan de beveiliging; de RMS-organisatie komt afspraken niet na, vindt het theater.

De RMS denkt dat Orpheus en de gemeente Apeldoorn geen Molukkers in de binnenstad willen hebben. De herdenking in Apeldoorn wordt ieder jaar voorafgegaan door een motortocht naar het theater. Daarin reden altijd veel leden van de sinds vorig jaar verboden motorclub Satudarah mee.

Het cultureel centrum en de gemeente Apeldoorn boden de organisatie van de herdenking aan de gebeurtenis te verplaatsen naar sportcentrum Omnisport, aan de rand van Apeldoorn. De RMS voelt daar niets voor.

Principekwestie voor RMS

'Dat hebben we ons naast neergelegd', zegt woordvoerder Otto Tatipikalawan van RMS. 'Het is nu een principekwestie geworden. We willen ons niet laten wegdrukken uit het centrum naar een sporthal waar de akoestiek verre van optimaal is en we ook allerlei activiteiten rondom de viering niet kunnen houden.' 

De leiding van het Apeldoornse culturele centrum blijft erbij dat de herdenking op 25 april te vroeg komt om nu nog in goede banen te leiden.

De kortgedingrechter wil zwart-op-wit dat de beveiliging geregeld is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Apeldoorn Zutphen Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: