Geen geld, maar toch nieuwe fiets voor Jesse (10)

ARNHEM - De fiets is tweedehands, maar ziet eruit als nieuw. De 10-jarige Jesse is dan ook maar wat blij met zijn tweewieler. Voor zijn oude fiets is hij te groot geworden, vertelt hij. Geld om een nieuwe te kopen hebben zijn ouders niet. Verschillende organisaties slaan nu hun handen ineen om ervoor te zorgen dat meer kinderen als Jesse een fiets krijgen.

Het project is een samenwerking tussen de ANWB, Stichting Leergeld Arnhem en Fietsenwerkplaats Presikhaaf van Pluryn. Met het Kinderfietsenplan zamelt de ANWB tweedehands fietsen in. Deze worden naar de fietsenwerkplaats gebracht, waar ze worden opgeknapt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Stichting Leergeld Arnhem zorgt er uiteindelijk voor dat de fietsen goed terecht komen. 

Geen geld voor fiets

Bij een op de negen kinderen hebben de ouders niet het geld om een fiets voor hun kind aan te schaffen. Het is belangrijk dat alle kinderen een fiets hebben, zegt Sanne van den Rotten van het ANWB Kinderfietsenplan. 'Dankzij een fiets kunnen kinderen hun actieradius groter maken, zodat ze echt kunnen meedoen.' Jesse zegt zijn nieuwe fiets vaak te zullen gebruiken: 'Ik ga ermee naar mijn vriend, naar Ome Joops Tour en naar school.'

Ook de medewerkers van Fietsenwerkplaats Presikhaaf zijn blij met het nieuwe project. Ze sleutelen net zo lang aan de fietsen tot de kinderen er veilig mee de weg op kunnen. 'Als er nog geen versnelling op de fiets zit, zetten we die er ook op. Dan komen ze makkelijker de Arnhemse heuvels over', vertelt een van de medewerkers.

Mario Roelof werkt ook in de fietsenwerkplaats. Hij is bezig om een dynamo te verwijderen. 'Die maakt het trappen alleen maar zwaarder. We zetten er een ander lampje op.' Mario heeft het duidelijk naar zijn zin. 'Het is altijd mooi om te zien dat je een kind dat niet veel heeft blij kunt maken met zo'n fietsje. Dat is gewoon het mooiste om te doen.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: