Geen groei vliegbewegingen, schrijft adviesraad aan regering

NIJBROEK - Er moet op een andere manier naar de luchtvaart worden gekeken als sector. En er moet geen groei van het aantal vliegbewegingen zijn voordat maatregelen zijn genomen. Dat schrijft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) in een rapport dat donderdag aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is aangeboden.

Volgens de RLI moet de luchtvaart door de overheid meer als een gewone bedrijfstak worden behandeld. Ook moeten er heldere milieuregels komen die ook daadwerkelijk worden gehandhaafd. Dat is nodig om het vertrouwen van burgers in de overheid weer te herstellen.  

Opvallende conclusies

De RLI is een onafhankelijk adviescollege dat gevraagd en ongevraagd advies mag geven. Het openbaar gemaakte rapport 'Luchtvaartbeleid: een nieuwe aanvliegroute' is gemaakt op verzoek van de minister.

Daarin schrijft de RLI dat de luchtvaartsector niet langer afwijkend behandeld kan worden vanwege veiligheid, milieu- en klimaatambities en vanwege de omgeving. Volgens de opstellers van het rapport botst de groeiende luchtvaart steeds vaker met het belang van een gezonde en prettige leefomgeving.  

Het rapport is hier te lezen

De conclusies zijn opvallend, aangezien ze ook vaak gebruikt worden als argumenten door de actiegroepen op de Veluwe die strijden tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. 'We zijn er heel blij mee.' Reageert Jules van der Weerd namens de actiegroepen. 

'Het onderstreept waar we de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest. Ik hoop dat de minister dit serieus neemt en anders de Tweede Kamer.'

Voorbeelden

Volgens de RLI lopen belangen van omwonenden en de luchtvaartsector steeds verder uit elkaar. Zo noemt de RLI de onafhankelijke geluidsberekeningen van Lelystad Airport die door burgers ter discussie zijn gesteld.  

Ook constateert de RLI dat het vertrouwen van mensen in de overheid een punt van zorg is waar het gaat om het beschermen van de omwonenden van luchthavens.  

Toekomst van de luchtvaart

Het rapport zal gebruikt worden voor de Luchtvaartnota die dit jaar verschijnt. In die luchtvaartnota geeft het kabinet richting hoe de luchtvaart zich in de toekomst moet ontwikkelen. Het advies gaat over de burgerluchtvaart, dus zowel Schiphol als de regionale luchthavens zoals Lelystad Airport.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: