Nieuws

Nestkastjes geplaatst voor bestrijding eikenprocessierups

De provincie Gelderland heeft de bestrijding van de eikenprocessierups uitgebreid door het plaatsen van 100 nestkastjes langs provinciale wegen. De kastjes zijn voor broedende koolmezen en pimpelmezen, die op hun beurt de rupsen opeten. © RegioTV Tiel
ARNHEM - De provincie Gelderland heeft de bestrijding van de eikenprocessierups uitgebreid door het plaatsen van 100 nestkastjes langs provinciale wegen. De kastjes zijn voor broedende koolmezen en pimpelmezen, die op hun beurt de rupsen opeten.
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen vervelende klachten geven, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen. Bestrijding van de rups gebeurt tot nu toe preventief en actief. Preventief door het spuiten van een biologisch bestrijdingsmiddel; dit moet de larven doden. Bij actieve bestrijding worden de nesten van de rups opgezogen.
De provincie zoekt naar meer natuurlijke manieren om de rups te bestrijden, het ophangen van de nestkastjes is hier een voorbeeld van. Ook op andere plaatsen in Nederland wordt geprobeerd om klachten voor mensen te voorkomen. Zo heeft de gemeente Neder-Betuwe in 2018 bijvoorbeeld als waarschuwing voor haar inwoners bomen waar veel rupsen huisden gemarkeerd met een rood-wit lint.