Druten en Wijchen gaan begrijpelijker schrijven

WIJCHEN - Druten en Wijchen gaan hun brieven in eenvoudig Nederlands schrijven. Ambtenaren hebben die opdracht gekregen. Er is een actieplan Laaggeletterdheid Druten Wijchen 2019-2022.

door Karel de Jong

Druten en Wijchen die op ambtelijk gebied sinds vorig jaar samenwerken, zijn lid van het Bondgenootschap Laaggeletterdheid.

Rekening houden met laaggeletterden

Binnen dit bondgenootschap hebben Wijchen en Druten de opdracht aanvaard om zich extra in te spannen om laaggeletterdheid te verminderen en om rekening te houden met laaggeletterden. Druten en Wijchen vertalen dat in vier concrete actiepunten:

  • Brieven van de gemeente worden opgesteld in eenvoudig Nederlands (taalniveau B1).
  • Laaggeletterden vinden onder inwoners die bij de gemeente een uitkering aanvragen om ze vervolgens te helpen en te verwijzen naar een taalcursus.
  • Bewust worden van laaggeletterdheid binnen de eigen organisatie, zodat daarmee beter rekening kan worden gehouden.
  • Laaggeletterden vinden in de schuldhulpverlening om ze vervolgens te helpen en door te verwijzen naar een taalcursus.

Extra geld rijksoverheid

Het actieplan van Druten en Wijchen sluit aan op de ambities van de rijksoverheid. Die investeert van 2020 tot 2024 425 miljoen euro om laaggeletterdheid aan te pakken, ruim 35 miljoen meer dan in de periode 2015-2019. Onderdeel van de nieuwe aanpak is om meer mensen te verwerven voor deelname aan cursussen, specifiek de groep met Nederlands als moedertaal. Er wordt extra geld uitgetrokken om ervaringsdeskundigen op te leiden die mensen in hun omgeving enthousiast kunnen maken om een cursus te volgen.

Hoeveel de plannen van Druten en Wijchen gaan kosten en wat voor maatschappelijke besparingen dat zal opleveren, is op dit moment nog niet duidelijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Wijchen Wijchen Nieuws
Deel dit artikel: