Nieuws

Straf Heringa voor hulp dood moeder definitief

De veroordeling van Bennekommer Albert Heringa, de man die zijn 99-jarige moeder hielp een einde aan haar leven te maken, is definitief. De Hoge Raad heeft dinsdag de laatste uitspraak gedaan in de zaak. © ANP
DEN HAAG - De veroordeling van Bennekommer Albert Heringa, de man die zijn 99-jarige moeder hielp een einde aan haar leven te maken, is definitief. De Hoge Raad heeft dinsdag de laatste uitspraak gedaan in de zaak.
Die sleept al voort sinds in 2010 een documentaire werd uitgezonden over de 'zelfgeregisseerde dood' van de vrouw. Heringa krijgt een halfjaar voorwaardelijke celstraf.
De moeder van Heringa leed aan hartfalen, ernstige rugklachten en was nagenoeg blind. Ze wilde niet meer leven, maar kreeg geen medewerking van haar huisarts voor euthanasie. Heringa hielp haar in 2008 op haar uitdrukkelijke verzoek door een dodelijke hoeveelheid pillen door haar vla te mengen. Volgens het Openbaar Ministerie was dat strafbaar.
Na een reeks rechtszaken komt het hoogste rechtscollege van het land tot dezelfde conclusie. Daarmee is de straf die het gerechtshof in Den Bosch Heringa vorig jaar oplegde wegens strafbare hulp bij zelfdoding onomkeerbaar.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!