Loverboys-zaak: justitie eist 5 jaar cel en tbs tegen verdachte

ARNHEM - Justitie eist een gevangenisstraf van 5 jaar en tbs met dwangverpleging tegen een man van 25 uit Nijmegen. De man staat deze dinsdag in Arnhem terecht voor uitbuiting van zes vrouwen. Hij noemt de beschuldigingen onzin en leugens. Slachtoffers deden in de rechtszaal huilend hun verhaal.

Het Openbaar Ministerie (OM) noemt de rechtszaak tegen twee Nijmegenaren één van de grootste loverboy-zaken van Nederland. Ze worden verdacht van mensenhandel en seksuele uitbuiting van vrouwen en meisjes in Arnhem, Nijmegen en Eindhoven.

Volgens het OM heeft de verdachte 'geen enkel schuldbesef' en 'een gebrekkige gewetensontwikkeling'. 'Hij heeft slechts oog voor zijn eigen gewin en zijn seksueel gerief.'

De loverboys papten aan met hun latere slachtoffers via sociale media. De tweede moet later deze week voor de rechter verschijnen.

Zie ook: Een van de grootste loverboyzaken ooit voor rechter

De verdachte die deze dinsdag terechtstaat is een 25-jarige inwoner van Nijmegen. Justitie beschuldigt hem van uitbuiting van zes vrouwen. Dat vond plaats van april 2014 tot en met januari 2017. 

Kijk hier naar een reportage. De tekst gaat verder onder de video.

Verklaringen van slachtoffers zijn schrijnend. Een van hen: 'Als ik eraan terug denk, voel ik walging. Je hebt mij geïsoleerd van mijn vrienden en een ander mens van me gemaakt. Ik deed dingen tegen mijn gevoel. Ik was bang. Ik heb aangifte gedaan zodat je ervan leert, maar of dat lukt zonder geweten?'

Waarom heb je mij dit aangedaan?
Slachtoffer van loverboy

Een andere snikte tijdens haar betoog: 'Ik voel pijn, ging kapot van binnen. Mijn vader wilde mij gelukkig begripvol helpen. Ik ben gestopt met school. Ik vertrouw niemand meer. Ik denk gelijk: wat wil je van me als ik iemand ontmoet. Waarom heb je mij dit aangedaan?'

Verslaggever Jeroen Mäkel via Twitter vanuit de rechtszaal:

De verdachte ontkende alle aantijgingen. Hij reageerde stoïcijns op verklaringen van slachtoffers. Een van hen was bang voor hem. 'Dat is onzin. Leugens', aldus de Nijmegenaar.

Zijn advocaat zegt dat de slachtoffers meer verwachtten van zijn cliënt, een vaste relatie. Maar zijn cliënt heeft volgens de advocaat nooit iemand gedwongen. 

Slachtoffer moest auto afstaan

De slachtoffers die verliefd waren op de verdachten werden gedwongen telefoonabonnementen af te sluiten en de toestellen af te staan. Een van de jonge vrouwen moest zelfs haar auto inleveren, zo bleek tijdens de zitting.

De man uit Nijmegen bedreigde zijn veroveringen en moesten met andere mannen naar bed. Daarvan maakte hij filmpjes en hij dreigde die online te zetten. De verdachte daarover: 'Ik heb geen filmpjes gemaakt.'

Meisje van 14

Eén van de slachtoffers is een 14-jarig meisje. Met haar zou de 25-jarige verdachte in Nijmegen ontucht hebben gepleegd. Sommige slachtoffers hebben een verstandelijke beperking.

De moeder van het jeugdige slachtoffer zei: 'Hoe heeft hij een 14-jarig meisje van dit aan kunnen doen, hij heeft zelf een dochtertje. We zullen het nooit begrijpen.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Justitie Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: