Nieuws

Wageningen in de knoop met miljoenentekort, bezuiniging sociaal domein lijkt onvermijdelijk

Bezuinigingen sociaal domein.
De gemeente Wageningen heeft het financiële huishoudboekje niet op orde en dreigt onder toezicht van de provincie gesteld te worden. Om dat te voorkomen moet de gemeente structureel 3,7 miljoen euro minder uit gaan geven. Een bezuiniging op het sociaal domein lijkt onvermijdelijk, bleek tijdens de raadsvergadering maandagavond. © ANP
WAGENINGEN - De gemeente Wageningen heeft het financiële huishoudboekje niet op orde en dreigt onder toezicht van de provincie gesteld te worden. Om dat te voorkomen moet de gemeente structureel 3,7 miljoen euro minder uit gaan geven. Een bezuiniging op het sociaal domein lijkt onvermijdelijk, bleek tijdens de raadsvergadering maandagavond.
door Joukje Beiboer
Het sociaal domein is de grootste veroorzaker (2,8 miljoen euro) van het gemeentelijke tekort. Het is ieder jaar een flinke kostenpost voor de gemeente. Bijna de helft van het gemeentebudget, 45 miljoen euro, is namelijk gereserveerd voor het sociaal domein. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau BDO in opdracht van de gemeente.
Veel politieke partijen willen best schaven aan dat zorgbudget, bleek tijdens de raadsvergadering. D66, ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA en GroenLinks gaven expliciet aan dit als mogelijke oplossing te zien. Wel gaf de PvdA net als de Stadspartij aan dat de kwaliteit van de zorg dan niet omlaag moet gaan.
Volgens BDO kan de gemeente 2,6 miljoen besparen op het sociaal domein door de diensten anders in te richten. Inwoners zouden dan wel wat gaan merken van die 'versobering'.

Niet beknibbelen op sport

Bezuinigen op het sociaal domein is niet de enige optie die de gemeente Wageningen heeft om te bezuinigen. Het financieel adviesbureau heeft de gemeenteraad in totaal negen bezuinigingsmogelijkheden voorgelegd.
De gemeente zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om de onroerendezaakbelasting (ozb) fors te verhogen, kaartjes voor de pont over de Rijn duurder te maken, het marktgeld voor kooplieden te verhogen of te korten op subsidies voor bijvoorbeeld de bibliotheek en sportverenigingen. Maar op dat laatste lijken de meeste partijen niet te willen beknibbelen.
Hoe de gemeente het miljoenentekort gaat wegwerken, is nog niet bekend. De komende tijd werkt het college aan een kadernota waarin meer details zullen worden uitgewerkt. Vervolgens zal de gemeenteraad bepalen welke maatregelen genomen gaan worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!