Nieuws

Het was nodig: opknapbeurten in openbare ruimte Druten én meer groen

'Er moet meer groen komen in de gemeente Druten'; het werd al een tijd geroepen, maar nu lijkt het ook te gaan gebeuren. Samen met schoonmaakbedrijf Dar gaat de gemeente op meer dan tachtig plaatsen in Druten-Zuid werken aan een groener straatbeeld. © Pxhere
DRUTEN - 'Er moet meer groen komen in de gemeente Druten'; het werd al een tijd geroepen, maar nu lijkt het ook te gaan gebeuren. Samen met schoonmaakbedrijf Dar gaat de gemeente op meer dan tachtig plaatsen in Druten-Zuid werken aan een groener straatbeeld.
De eerste werkzaamheden zijn al verricht. ‘De straten die we onder handen nemen zijn gebouwd in de jaren 70. De inrichting is verouderd en is toe aan een opknapbeurt’, vertelt Dar-woordvoerder Michelle Stuiver.

Facelift voor Zuid

Plantenbakken zouden uit elkaar vallen, bomen zijn te groot geworden en er zijn teveel ijzeren poortjes waardoor straten niet fatsoenlijk schoongemaakt kunnen worden. En dus was de opknapbeurt eerst nodig.
Straks gaan de gemeente en de Dar aan de slag om onder andere 80 plantsoenen en boomspiegels aan te pakken. Ook worden 60 bomen gerooid (en een gelijk aantal teruggeplant) en ruim 200 ijzeren poortjes verwijderd.
Ook de inrichting en routing door de wijk wordt volgens Dar logischer. Stuiver: ‘Kort gezegd: de wijk krijgt een facelift’, aldus de woordvoerder. Bomen met vogelnestjes worden pas in het najaar gekapt.

Niet alleen groener, ook makkelijker

De locaties die aandacht nodig hadden zijn voorgedragen door medewerkers van Dar. Daarnaast waren er bewoners uit de wijk die een zogenoemd ‘buurtverbeterplan’ op hebben gesteld. Daaruit bleek dat veel van de plekken die onderhanden zouden moeten worden genomen, ook door de Dar-medewerkers waren voorgedragen.
Stuiver voegt toe: ‘Het betreft niet alleen een opknapbeurt. Door de aanpassingen wordt het onderhoud makkelijker gemaakt.’

Grote en kleine projecten

Ook in de gemeente Nijmegen, Heumen en Berg en Dal gaat Dar werken aan groenprojecten. Daarbij wordt met de gemeenten de opdracht besproken. Het schoonmaakbedrijf voert dan samen met partners de werkzaamheden aan.
‘Over het algemeen zijn dit projecten op straatniveau en niet zoals nu, op een hele wijk’, legt Stuiver uit. De projecten in de andere gemeenten vinden dus plaats op minder grote schaal. Dar zegt wel dat, hoe groot of klein een project ook is, omwonenden altijd direct geïnformeerd zullen worden.