Welke Gelderse politieke partijen gaan samen verder? Vanmiddag advies informateur

ARNHEM - Gaan de grote winnaars van de verkiezingen in Gelderland, Forum voor Democratie en GroenLinks, wel of niet deel uitmaken van de coalitie in Gelderland? Vanmiddag presenteert informateur Mark Boumans zijn advies aan de leden van Provinciale Staten.

Boumans, burgemeester van Doetinchem, was door de VVD, de grootste partij in Gelderland, gevraagd met alle partijen te gaan praten om te verkennen welke partijen het eens kunnen worden. Afgelopen dinsdag voerde hij de laatste gesprekken met de grootste fracties in Gelderland: VVD (8 zetels), Forum voor Democratie (8 zetels), CDA (7 zetels), GroenLinks (6 zetels) en PvdA (5 zetels).

Coalitie

D66 (4 zetels), SGP (3 zetels) en CU (4 zetels) werden voor die gespreksronde niet meer uitgenodigd. Na een eerste ronde vielen de PVV (5 zetels) , SP (3 zetels), Partij voor de Dieren (2 zetels) en 50Plus (2 zetels) al af. 

Boumans biedt vanmiddag om 16.00 uur zijn rapport aan aan Jan Markink, lijsttrekker van de VVD, in een vergadering van Provinciale Staten. Daarmee is de coalitie nog geen feit; het is een advies welke partijen geschikt zouden kunnen zijn om samen een coalitie te vormen. Die partijen moeten dan verder praten of ze het inhoudelijk eens kunnen worden welke koers de provincie de komende vier jaar gaat varen. 

Zie ook: Forum nog aan tafel in Gelderland; vier partijen vallen over de rand

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: