Nieuws

Arnhems schuldenfonds bereikt 'veel te weinig' jongeren

Het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) moet Arnhemse jongeren helpen die in de schulden zitten, maar tot nu toe gebeurt dat weinig. Vanuit het fonds zijn slechts vier jongeren geholpen. 'Veel te weinig', vinden D66 en SP. Ze noemen de situatie schrijnend. Volgens de partijen moet het college meer doen om het fonds onder de aandacht te brengen en ontbreekt het aan visie. © Pixabay
ARNHEM - Het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) moet Arnhemse jongeren helpen die in de schulden zitten, maar tot nu toe gebeurt dat weinig. Vanuit het fonds zijn slechts vier jongeren geholpen. 'Veel te weinig', vinden D66 en SP. Ze noemen de situatie schrijnend. Volgens de partijen moet het college meer doen om het fonds onder de aandacht te brengen en ontbreekt het aan visie.
door Huibert Veth
Vanuit het JPF kunnen relatief kleine schulden door de gemeente worden overgenomen waardoor de jongeren maar één schuldeiser hebben. Grote schulden die niet binnen drie jaar kunnen worden afbetaald worden kwijtgescholden. In het coalitieakkoord werd afgesproken het fonds te verlagen van 5 miljoen euro naar 1,25 miljoen euro.
Het college gaat ervan uit met het fonds ongeveer 23 jongeren per jaar te kunnen helpen. Als meer jongeren zich melden, worden ook die geholpen. Met het huidige bedrag kan de gemeente dan nog 50 jaar vooruit. D66 en de SP vinden dat het stadsbestuur meer zou moeten doen. Hierover sprak de gemeenteraad woensdagavond.

'2.000 jongeren met schuld'

'Dit was nooit mijn bedoeling toen ik het voorstel indiende met steun van bijna de hele raad', zegt fractievoorzitter Sabine Andeweg van D66.
'Het Rijn IJssel College heeft 12.000 leerlingen en het is bekend dat één op de zes mbo'ers een schuld heeft. Daar lopen dus 2.000 jongeren met een schuld, variërend van 5.000 tot 20.000 euro', weet Andeweg.

'Advies om de bijstand in te gaan'

De fractievoorzitter van D66 schetst een situatie van een 22-jarige met een Wajong-uitkering die in de zomervakantie een bijbaantje neemt om zijn lesgeld en boeken te betalen. 'Omdat hij naar school gaat krijgt hij studiefinanciering. Hierdoor was zijn Wajong-uitkering te hoog. Dit meldde hij te laat waarop het UWV van fraude spreekt. Het wijkteam zegt niet te kunnen helpen maar adviseert te stoppen met school en de bijstand in te gaan. Dan kan er wel schuldsanering opgestart worden.'
Wethouder Martien Louwers geeft toe dat het belemmerend kan werken op het moment dat het UWV iets als fraude bestempelt. Fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP) stelt dat het dan nog steeds een keuze kan zijn om deze jongeren te helpen. 'Misschien heeft hij nog wel iets verkeerd gedaan ook, maar hij heeft nog een heel leven voor zich. We zien dat hij op de goede weg is en dat die schuld hem belemmert om verder te gaan. We weten ook dat de samenleving veel hogere kosten gaat krijgen als we niet gaan helpen.'

'Vier jongeren geholpen'

Andeweg vraagt de wethouder om met maatwerk te komen. 'Tot nu toe zijn er door alle regels nog maar vier jongeren geholpen.' Louwers geeft aan hiervoor een duidelijke opdracht van de raad nodig te hebben.
Volgens Andeweg had de wethouder al voldoende ruimte om zelf met een visie te komen. SP en D66 kondigen schriftelijke vragen aan en een nieuwe agendering na de zomer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!