Fruittelers Betuwe zetten de kraan open tegen nachtvorst

ERICHEM - In de Betuwe klonk in de nacht van woensdag op donderdag het nachtvorstalarm. Fruittelers kwamen dus in actie om hun bloeiende fruitbomen te beschermen tegen temperaturen onder het vriespunt. Het middel: water.

De telers sproeien water over de boomgaard. Het water vormt een beschermend laagje over de kwetsbare bloesems, die de vrieskou anders niet overleven. Met name appel- en perenbomen komen op die manier goed door de nachtvorst.

Kijk hier naar fraaie dronebeelden van het beregenen (tekst gaat verder onder de video)

'Ook komende nachten bed uit'

In de voorbije nachten ging de temperatuur al aardig onderuit, met temperaturen tot 3 graden onder nul. De voorspellingen laten ook de komende nachten nog nachtvorst zien. 'Dat wordt de komende nachten ook nog ons bed uit', zegt appel- en perenteler Bert den Haan in Kerk Avezaath. Afgelopen nacht twijfelde hij nog over beregenen, maar hij is achteraf blij dat hij de sproeiers aanzette. 

Het lijkt tegenstrijdig, maar juist een laagje ijs voorkomt schade door kou. Het sproeiwater is afkomstig uit sloten. Het waterschap Rivierenland zorgt voor voldoende water in de sloten. 

Luister hier naar verslaggever Vera Eisink op bezoek bij fruitteler Bert den Haan.

Foto: Omroep Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Buren Erichem Nieuws
Deel dit artikel: