Bredevoort eet patat uit één friteuse en de Prins van Oranje draait

BREDEVOORT - De cameraploeg van de dorpsfilmers bezoekt het stadje Bredevoort op donderdag 15 augustus 1957. Het is Maria Hemelvaart en de katholieke inwoners gaan die dag dan ook naar de kerk. De beelden van het stadje vormen nog een mix van oude en nieuwe tijden. Door de straten maakt een nieuwe tractor een demonstratie-ritje maar er komt ook een ouderwets rijtuig met paard voorbij.

Snackbar met één friteuse

Paarden komen sowieso nog veel in beeld en molen De Prins van Oranje staat trots te draaien. Tekenen van een modernere tijd zijn de Rondo-wasmachine, een TV-toestel en een stofzuiger. Allemaal apparaten die voor camera worden gedemonstreerd. Net als de friteuse waarmee een dame de hongerige jeugd van puntzakken friet voorziet. De winkeliers hebben de filmmakers gewoon betaald voor deze fraaie vorm van reclame. Bij de smid en bij garage Grijsen stroomt publiek spontaan toe, want een filmcamera is eind jaren vijftig wel iets bijzonders in het kleine plaatsje. 

Kijk hier de uitzending.

Snoep van Aparta

Een knopenfabriek biedt werk net als snoepfabriek Aparta die in een voormalig weverijpand zit. De opdrachtgever voor de film, de gymvereniging Prinses Margriet, komt ook nog sierlijk in beeld nadat de turnsters eerst het hooi in het weiland opzij hebben gelegd. De brandweer van Bredevoort met uniformen die zo uit de Eerste Wereldoorlog lijken te komen laat zien dat ze altijd praat staan. En bij de afsluitende optocht is ook de schutterskoning met zijn koningin aanwezig. 

Te zien dinsdag 23 april 2019.

Ons Dorp: dinsdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.

Aflevering 4 in de nieuwe reeks in 2019.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Ons Dorp - Uitzendingen Nieuws
Deel dit artikel: