Nieuws

Verontwaardiging in Nijmegen: veel geld voor ene standbeeld, weinig voor het andere

Kaaisjouwer en Waterwolf
Waarom trekt de gemeente Nijmegen zomaar 85.000 euro uit voor een nieuw kunstwerk op de Waalkade terwijl een eerder initiatief voor een standbeeld op die plek maar kan rekenen op een fractie van dat bedrag? Dat wil Stadspartij DNF graag weten van het college van burgemeester en wethouders. © Stichting de Nijmeegse kaaisjouwer / Dedden en Keizer
NIJMEGEN - Waarom trekt de gemeente Nijmegen zomaar 85.000 euro uit voor een nieuw kunstwerk op de Waalkade terwijl een eerder initiatief voor een standbeeld op die plek maar kan rekenen op een fractie van dat bedrag? Dat wil Stadspartij DNF graag weten van het college van burgemeester en wethouders.
Al jaren zijn er plannen om een standbeeld op de Waalkade te plaatsen ter ere van tot de verbeelding sprekende figuren uit de Nijmeegse geschiedenis: de kaaisjouwers. 
De tekst gaat verder onder de foto.
Kaaisjouwers aan het (zware) werk

Eerherstel

Ze worden wel de 'levende kranen' die Nijmegen welvaart brachten genoemd. Mannen die tot wel 80 kilo lading van schepen die aan de Waalkade afmeerden de stad in brachten. Loodzwaar en slecht betaald werk. De kaaisjouwers en hun gezinnen woonden in het arme gedeelte van Nijmegen: 'Ze woonden in de benedenstad zoals dat in die tijd genoemd werd', vertelt Frank Anthonie van Alphen. Hij schreef een boek over de kaaisjouwers. 'Je hoefde het als kaaisjouwer dan ook niet in je hoofd te halen om in de bovenstad te komen. Er werd letterlijk op deze mensen neergekeken.'
Een groep Nijmegenaren nam het initiatief voor een standbeeld. Bedoeld als eerherstel voor de kaaisjouwers die tussen de twee wereldoorlogen letterlijk de rijkdom van Nijmegen de stad indroegen, en als herinnering aan het rijke scheepvaartverleden van Nijmegen. Het ontwerp voor het beeld van 2,5 meter is van de Nijmeegse beeldhouwer Margriet Hovens.

Scheef: 3.000 versus 85.000

De gemeente stelde 3.000 euro beschikbaar. Vrijwilligers spannen zich al 5 jaar in en hebben momenteel al 50.000 euro bij elkaar weten te krijgen. Maar ze zijn er nog lang niet. De geraamde kosten voor plaatsing bedragen een ton. Dat er nu dan plots 85.000 euro op tafel komt voor het kunstwerk Waterwolf, op diezelfde Waalkade, valt verkeerd.
Stadspartij DNF vindt dat het burgerinitiatief voor het beeld van de kaaisjouwer meer steun verdient. Een opiniepeiling die de partij op Facebook plaatste, liet zien dat 85 procent van de 390 stemmers de kaaisjouwer boven de Waterwolf verkiest. Daarom heeft Stadspartij DNF het college opgeroepen ook werk te maken van het realiseren van het Kaaisjouwerstandbeeld. Omdat dit standbeeld volgens de lokale partij een terecht eerbetoon is aan de zwaar onderbetaalde harde werkers, vaak opa’s en vaders van nog levende Nijmegenaren, waar decennia lang op werd neergekeken. De gemeente zou daarvoor minimaal de helft van de kosten op zich moeten nemen, vindt Stadspartij DNF.
Reportage over de Waterwolf die op de Waalkade moet komen (2019):
Reportage over het standbeeld voor de kaaisjouwer (2016):

Zie ook: